Pogodba za azilni dom pred podpisom?

Velenje, 13. februarja – Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je danes Mestno občino Velenje obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer MNZ načrtuje izpostavo azilnega doma, v zaključni fazi, kar pomeni, da bodo lahko v kratkem pristopili k podpisu najemne pogodbe.

Ob tem MNZ navaja, da bodo, če bodo nastopile okoliščine za odprtje izpostave azilnega doma v Velenju, skladno z novembra lani sprejetimi sklepi sveta Mestne občine Velenje v izpostavi nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer prednostno ranljive skupine s posebnimi potrebami, družine.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič pa je v odgovoru državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica danes obvestil, da so na občini po tem, ko so bili novembra lani na mestnem svetu sprejeti omenjeni sklepi oz. zahteve v zvezi z izpostavo azilnega doma v Velenju, prejeli zahtevo za razpis naknadnega referenduma na sprejete sklepe. O tej zahtevi mora, kot je znano, župan po prejetju sodbe upravnega sodišča, kamor so se pritožili pobudniki referenduma, speljati nov postopek.

Ker obstaja možnost razveljavitve omenjenih sklepov mestnega sveta, o čemer seveda “odločitev še ni dokončno sprejeta”, je župan pristojnim na MNZ svetoval, naj k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopijo, “dokler se vsebina spora ne razreši”.

Župan predlaga še, da MNZ med tem opravi predstavitev projekta v krajevni skupnosti Stara vas, kjer se nahaja samski dom.