Pogodba za azilni dom podpisana

Ljubljana/Velenje, 6. marca – Kot je danes popoldan poročal STA je notranje ministrstvo danes velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe za najem stavbe, v kateri bo vzpostavljena izpostava azilnega doma. V njem bodo nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je tudi skladno z zahtevo velenjske občine. Pri tem ministrstvo opozarja, da je možna tudi sprememba števila prosilcev za azil.

Ker je položaj na področju migracij nepredvidljiv in se lahko hitro spremeni, bo ministrstvo, če bi se razmere dejansko precej spremenile, velenjsko občino o tem predhodno obvestilo in se z njo posvetovalo, so sporočili z notranjega ministrstva.

Zapisali so, da se praksa pri vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju ne razlikuje od ostalih lokacij, kjer so prosilci za mednarodno zaščito že nastanjeni. Pri nastanitvi prosilcev za mednarodno zaščito in oseb s priznano mednarodno zaščito notranje ministrstvo tudi vedno gleda, da so enakomerno porazdeljeni po vsej Sloveniji, navajajo.

Poudarili so tudi, da sta komunikacija z lokalnimi skupnostmi in pravočasno obveščanje o aktivnostih, ki so načrtovane v določeni lokalni skupnosti, ključnega pomena. “Tudi pri analizi možnih lokacij in pred sprejemom odločitev skušamo na ministrstvu za notranje zadeve poleg logističnih in finančnih pogojev upoštevati tudi vidik sprejemljivosti za lokalno skupnost. Vendar pa slednje ne more biti edini pogoj, saj je ministrstvo dolžno izvajati obveznosti, ki nam jih na tem področju predpisuje zakon,” navajajo na ministrstvu.

Dodali so še, da si želijo, da bi lokalne skupnosti premostile zaskrbljenost in se aktivno vključile v proces integracije, saj so dosedanje izkušnje iz drugih krajev Slovenije več kot pozitivne.

Predsednik Civilne iniciative Velenje Mihael Letonje je za STA povedal, da jih velenjski župan Bojan Kontič danes ni obvestil o podpisu najemne pogodbe za azilni dom. “Doživeli smo šok in spet se je izkazala dvoličnost župana. Vodstvo iniciative se bo sešlo popoldne na nujnem sestanku,” je še dejal Letonje.

Kontič je prejšnji teden sicer državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Boštjanu Šeficu poslal pismo, v katerem poudarja, da vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju ne nasprotujejo, želijo pa, da so izpolnjene vse zahteve, ki so bile glede tega zapisane in potrjene na seji velenjskega mestnega sveta novembra lani.

Velenjski mestni svetniki tako med drugim zahtevajo, naj vlada kvote prosilcev za mednarodno zaščito enakomerno razdeli po celotni Sloveniji. Prav tako velenjska občina od vlade zahteva, da se v izpostavi azilnega doma na območju Velenja lahko namesti do največ 30 prosilcev za mednarodno zaščito in da se nastani izključno ranljive skupine s posebnimi potrebami, ki so zaprosile za mednarodno zaščito.

“Zgolj pod vsemi temi pogoji se strinjamo z vzpostavitvijo izpostave azilnega doma na območju Velenja,” je v pismu zapisal Kontič.