Podjetje Sico piše zgodbo o uspehu

Arja vas, 7. avgusta – Ena lepših poslovnih in proizvodnih stavb v obrtni coni Arnovski gozd pri Žalcu pripada podjetju SICO, d. o. o., ki ima že več kot dvajsetletno tradicijo. V teh letih jim je uspelo pridobiti status uglednega poslovnega partnerja. S pomočjo dolgoletnih izkušenj, visoke rvni znanja in vrhunske strojne opreme 70 % dohodka ustvarijo z laserskim razrezom in oblikovanjem pločevine, saj so največji ponudnik teh storitev v Sloveniji. Poslovno veliko sodelujejo tudi z velenjskim Gorenjem. Hkrati razvijajo in izdelujejo tudi različne stroje, med katerimi je najbolj znan drobilniki Robust in cepilnik za les. Kar nekaj kupcev sta že našla tudi v Šaleški dolini, trg zanje pa postaja ves svet.

Podjetje Sico je bilo ustanovljeno leta 1994, od prvega dne do danes ga vodi Marjan Volpe. »Začeli smo kot hčerinsko podjetje podjetja SIP – strojna industrija Šempeter. Za njih smo opravljali različne storitve. Kar hitro smo se spoznali s tehnologijo laserskega rezanja. Leto dni po ustanovitvi podjetja smo kupili prvi laserski stroj, ki je bil takrat revolucionaren pri preoblikovanju pločevine. Od tu naprej je zgodba našega podjetja zgodba o rasti; povečevali smo storitve, potreb na trgu je bilo vse več. Danes lahko zatrdim, da smo solidno podjetje z najsodobnejšo tehnologijo, ki jo nenehno posodabljamo,« nam v uvodu pove Marjan Volpe. Samostojno podjetje so postali po desetih letih delovanja, ko so sedanji lastniki – 5 jih je, med njimi je direktor večinski – odkupili podjetje od SIP-a. »Do takrat smo imeli v SIP-u najete prostore, nato pa smo se odločili, da gremo na svoje. V poslovni coni Arnovski gozd smo kupili zemljišče in zgradili 4.000 m2 veliko zgradbo. Naša proizvodna hala pa postaja že pretesna. Načrti za širitev so že pripravljeni,« doda Volpe.

Ob ustanovitvi je podjetje Sico zaposlovalo 25 ljudi, danes jih blizu 70. Večina je domačinov, kar nekaj pa se jih k njim v službo vozi tudi po 100 kilometrov. »Rasli smo tako po številu zaposlenih kot prihodkih, ki so nekajkrat večji, kot so bili prva leta delovanja. Večkrat smo bili uvrščeni med najhitreje rastoča podjetja v Sloveniji,« pripoveduje Volpe, ki prizna, da gospodarski krizi niso ubežali. »Leto 2009 je bilo v zgodovini našega podjetja prelomno; po neprestani rasti smo v tem letu padli, kar je od nas zahtevalo spremembe. Lahko rečem, da smo doživeli streznitev, ki je zahtevala pogled vase. Začrtali smo drugačno prihodnost, ki smo jo uresničili s pomočjo lastne razvojne ekipe, ki smo jo ustanovili isto leto. Doslej smo uspeli razviti kar nekaj lastnih produktov, ki jih uspešno umestimo na trg. Zato sedaj nismo več le storitveno podjetje, znano po laserskem razrezu, ampak tudi kot proizvajalci cepilnikov za les in univerzalnih drobilnikov za plastiko, les in druge materiale. Prav v njih vidimo novo možnost našega širjenja. Trg zanje je cel svet, pri storitvah pa smo omejeni na krog 500 kilometrov od nas, da so transportni stroški še obvladljivi.« Prodajno mrežo za svoje stroje po svetu širijo tudi tako, da se udeležujejo sejmov, aktivni so na medmrežju, iščejo nove stike. »Pred kratkim smo prvi stroj prodali na Novo Zelandijo,« zadovoljno doda direktor. Kot tudi, da njihova razvojna skupina, ki je podjetju prinesla niz inovatorskih nagrad (stroje tudi patentirajo), nenehno dopolnjuje verigo izdelkov. Težave, ki se pojavljajo na trgu, so zanje vedno izziv, zato jim že vrsto let zaupajo tudi številna uspešna slovenska podjetja, sploh pri reševanju zahtevnih vprašanj. Uspešni so tudi pri iskanju dobrih kadrov, čemur posvečajo veliko pozornosti. Tudi zato že nekaj let niso več tipično lokalno podjetje.