Pisane mačehe se upirajo hladni zimi

V jesenskem času na gredicah in v loncih srečujemo pisane mačehe. Že dolgo velja, da niso to cvetice le za na grob. Čudovite so v domačih zasaditvah, na balkonih, košarah, v loncih. Pregnal jih ne bo niti prvi sneg. So krasna popestritev turobnih dni, ko je zelenja vse manj. Ste vedeli, da so tudi užitne? Cvetove in liste brez težav uporabimo v kulinariki.

Spadajo v rod vijolic

Čeprav jim ime ne dela ravno usluge, nam zaradi zanimivih barvnih kombinacij vedno polepšajo dneve. Mačehe spadajo v isti rod kot vijolice, a se od njih razlikujejo po razporeditvi venčnih listov v cvetu. Prvi jih je opisal švedski botanik Veit Wittock leta 1896, ime pa jim je podelil avstrijski botanik Helmut Gams leta 1925.

Gre za oplemenitene hibride Viole tricolor, divje mačehe, z drugimi vrstami vijolic. Od svojih modernejših sestričen, ki izvirajo iz 19. stoletja, se divje mačehe ločijo predvsem po daljših steblih in manjših cvetovih z belo-rumeno-vijoličasto risbo.

Pri nas jih najraje sadimo jeseni – pred hišo, na grobove ali protokolarne gredice. Samo da grmički pred zimo razvijejo dovolj korenin, pa razpirajo cvetove še isti dan, ko jim slana pomendra ovratnik. Priljubljene so prav zaradi upiranja zimi, cvetenja pred večino znanilk pomladi in barvitih žametnih oblakov v maju. Preveč poletnega sonca grmičke kmalu razmrši in tam, kjer se tla hitro sušijo, jih prav rade obiščejo pršice.

Kako izbrati mačehe?

Vedno izberite kompaktne mačehe, ki nimajo predolgih stebel, njihovi listi pa so globoke zelene barve. Sadiko stresite iz lončka in si oglejte korenine – teh ne sme biti toliko, da so v lončku popolnoma prepletene in nimajo več prostora za rast. Nič ni hudega, če je kakšen cvet že odmrl ali uvenel – samo odstraniti ga morate, da spodbudite nadaljnjo rast.

Nasveti za gojenje

Rastline dobro rastejo na ne prevročem soncu kot tudi v polsenci. Ko so sončni žarki premočni, rastline podobno kot pri visoki temperaturi hitro odcvetijo, njihovi cvetovi pa so manjši. Potrebujejo normalno vlažnost zraka. Zelo lepo izgledajo v balkonskih koritih in posodah ter na vrtnih gredicah. V balkonskih koritih rastline redno zalivamo dva do trikrat na teden, medtem ko jih na vrtu zalivamo le med sušo. Gnojimo zmerno z ustreznim gnojilom. Zemlja naj bo rahla in lahka, ki ji primešamo mivko in gozdno prst. Naj bo bogata s hranilnimi snovmi. V vrtu jim vsakih nekaj let spremenimo lego. Redno odstranimo uvele liste in cvetove.

Ime so dobile po sebični mačehi

Angleško poimenovanje mačehe »pansy« izvira iz francoske besede »pensée« in pomeni misel. V skandinavskih državah, na Škotskem in germansko govorečih državah (ter tudi v Sloveniji) pa so mačehe dobile ime po zgodbi o sebični mačehi, ki so jo odrasli pripovedovali otrokom in med tem trgali venčne liste.

Dišeči cvet in listi so užitni

Ker so mačehe užitne, z njimi okrašujejo torte in druge jedi. Užitni so tako cvet kot listi, ponekod pa jih celo kot živilo prodajajo v trgovini. Okus imajo po meti, ker vsebujejo vitamina A in C pa so jih uporabljali za izdelavo sirupa in medu z okusom.Nekatere mačehe so znane po prijetnem vonju, druge pa ne dišijo. Najbolj dišijo rumene in modre mačehe, zavohamo pa jih lahko zgodaj zjutraj in ob sončnem zahodu.

 Z mačehami so napovedovali prihodnost

Legendarni vitezi okrogle mize so v venčnih listih mačehe iskati napovedi za prihodnost. Če je imel venčni list štiri črte, potem je bila prihodnost svetla. Če so bile črte usmerjene v levo, potem je bilo življenje nekoga na kocki. Število črt in njihova debelina so imeli različne pomene.

Simbol svobodomiselnosti

Če ste cvetico v žametnem oblačilcu presojali le po videzu – ali imenu –, ste bili v zmoti. Mačeha je simbol svobodomiselnosti. Ni ji mar, kaj drugi govorijo o lišpu in njenem skromnejšem sorodstvu, pogumna nastavlja lička soncu tudi takrat, ko ji komaj uspe dvigniti glavico nad sneg.