Pika se je poslovila

V soboto, 23. septembra, se je 28. Pikin festival zaključil z rekordnim dnevnim obiskom in s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik.

28. Pikin festival je ob Velenjskem jezeru potekal od 17. do 23. septembra, otroci in odrasli pa so uživali v več kot dvesto različnih aktivnostih, ki so se zvrstile skozi sedem razigranih dni. Ustvarjali so v kreativnih delavnicah, uživali v gledaliških, lutkovnih in glasbenih predstavah, umetniških četrtih, tematskih razstavah, športnih in pustolovskih dogodkih ter ob drugem zabavnem in izobraževalnem dogajanju na prostem. Festival je navdušil tudi letošnjo častno pokroviteljico Pikinega festivala Ljobo Jenče, ki so ji organizatorji podelili naziv Pikine ambasadorke.

Zadnji festivalski dan – Pikin dan – je bil najbolj živahen dan festivala. Organizatorji so po vremensko muhastih začetnih dnevih festivala ta dan zabeležili rekorden obisk v vseh letih delovanja Pikinega festivala. Na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru je bilo živahno že dopoldne, ko so bile poleg 100 ustvarjalnih kotičkov na ogled številne predstave in koncerti. Zjutraj se je začela tudi taborniška Pikina mini avantura, na kateri so družine premagovale športno-avanturistične izzive in pokazale svoje podeželsko znanje, potekala pa sta tudi tradicionalna Pikina jadralna regata in gasilsko tekmovanje za zlato piko. Na umetniški tržnici BazArt so se predstavili ustvarjalci unikatnih izdelkov iz vse Slovenije.

Pika se je na zaključni svečanosti poslovila s predajo lente županu Mestne občine Velenje Bojanu Kontiču in s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik. Na Pikinem odru je zmagala predstava Živalske novice v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica in režiji Ajde Valcl. Zlato piko za najboljšega igralca festivala je prejel Gorazd Žilavec za vlogo v predstavi Živalske novice. Na Tomaževem odru je zmagala baletna predstava Zvezdica Zaspanka v izvedbi baletnega oddelka Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje v koreografiji Maje Verčko. Zlato piko na literarnem natečaju je za delo »Pika« prejela devetošolka Ana Praznik iz OŠ Janka Kersnika iz Brda pri Lukovici. Zlato piko med cvetličarji pa sta prejela Tilen Lipnik in Tajda Pešec iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja. Na Pikinem gasilskem tekmovanju sta zlato piko prejeli PGD Šmartno ob Paki in PGD Škale. V Pikini regati je v razredu optimist zmagal Gašper Pečnik, družina Novak iz Celja pa je v ekipi Divja brata zmagala na Pikini mini avanturi. Posebna zlata pika pa je šla v roke velenjskemu županu Bojanu Kontiču, in sicer za najbolj pikastega in najboljšega župana na svetu.

Za izvedbo festivala je tudi letos skrbelo več kot 350 ljudi, ožja organizacijska ekipa pa je štela več 30 članov. Vodja ekipe in direktorica Festivala Velenje, ki povezuje vse sodelujoče zavode, društva in posameznike, Barbara Pokorny, je ob zaključku festivala povedala: »Ne samo zadovoljna, izredno srečna sem, da nam je tudi v tako izrednih pogojih, kot nam jih je letos namenilo vreme, uspelo pripraviti in uspešno izvesti izjemen festival. Včasih si ljudje najbrž sploh ne znajo predstavljati, koliko dela vložimo v ta festival, ki nastaja celo leto. Velenje je ponovno pokazalo, da znamo tako posamezniki kot različne organizacije tu res dobro sodelovati, zato tudi lahko nastajajo tako uspešni projekti. Vsem sodelujočim velja največja pohvala.«