Pika pride in pika

Festival Velenje in drugi soorganizatorji Pikinega festivala so morali zbrati veliko poguma, da bodo kljub razmeram, izrazito nenaklonjenim pikastim aktivnostim, v Velenje tudi letos povabili junakinjo otroških in odraslih src Piko Nogavičko. Seveda so si po lanski 30-letnici festivala, ko je na tisoče otrok raziskovalo Pikino deželo v središču mesta, želeli, da bi tudi letos lahko ponudili obilo ustvarjalnih, senzoričnih, gibalnih ter drugih doživljajskih in interaktivnih delavnic, gledaliških in glasbenih uprizoritev, scenskih zanimivosti, predvsem pa srečanj s Piko in njenimi prijatelji. Vendar so morali pristati na kompromis in namesto velikega rajanja prirediti skromnejši Mini Pikin festival. Manjši bo namreč obseg festivala, manj bo aktivnosti, vse pa bodo prilagojene aktualnim razmeram.

Veseli, da festival sploh bo

Glede na to, da se razmere, povezane s širjenjem korona virusa, spreminjajo praktično iz dneva v dan, dolgo ni bilo znano, ali bodo 31. Pikin festival sploh lahko priredili. Od takrat, ko so bili organizatorji prepričani, da festivala ne bo, do danes, ko se intenzivno pripravljajo na Pikin teden, so oblikovali vsaj sedem različnih scenarijev, naposled pa se odločili za serijo predfestivalskih dogodkov in zgoščeno vikend dogajanje.

»Na tem festivalu bomo predvsem sedeli in spremljali predstave. Tudi Pika bi si želela bolj razigranega in radoživega festivala, a vendar mora spoštovati navodila za varno druženje na kulturnih prireditvah,« pravi direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

Štirje odri in številna druga prizorišča

Pikine predstave in koncerti bodo potekali na štirih večjih odrih z ograjenimi sedišči v središču mesta, ostalo dogajanje pa bo na manjših prizoriščih in v prostorih soorganizatorjev. Tako bo Pika z zanimivim programom obogatila kar 15 lokacij. Obiskovalci bodo morali za vse dogodke predčasno prevzeti brezplačne vstopnice. Na dan dogodka jih bodo našli na vseh info točkah, eno uro pred dogodkom pa tudi na posameznem prizorišču. Vstopnice bodo delili, dokler ne bodo zapolnjena vsa prosta mesta. »Ne smemo si dovoliti, da bi na prizoriščih nastala prevelika gneča,« pojasnjuje direktorica.

Prvi, Zeleni oder, bo na Titovem trgu, kjer bo okrog 300 stolov, namenjen pa bo koncertom. Drug, Rumeni oder, kjer bodo potekale predvsem čarovniške predstave, bo na mestnem otroškem igrišču. Tretji, Modri oder, bo na dvorišču OŠ Gustava Šiliha, kjer se bodo vrstile lutkovne predstave. Na četrtem, Rdečem odru na travniku med galerijo in upravno enoto, pa bodo na ogled igrane predstave.

Travnik pred kulturnim domom bo namenjen likovni umetnosti. Tam bodo člani Društva šaleških likovnikov izvajali slikarske delavnice. Igrišči pri OŠ Gustava Šiliha bosta namenjeni plesni in ročni ustvarjalnosti. Travnik pred velenjsko gimnazijo se bo spremenil v športni poligon. Na Cankarjevi ulici pa bo Živ žav sejem s ponudbo okrepčil in rokodelskih mojstrovin.

Pikasto dogajanje bodo priredili tudi javni zavodi. Tako bo denimo Muzej Velenje povabil na Velenjski grad, kjer bodo nastopali tudi učenci Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega, v kinu bodo vrteli filme za otroke, v galeriji bodo potekale aktivnosti, tematsko vezane na razstavo ilustracij Marjance Jemec Božič, v knjižnici bodo potekale raznovrstne delavnice, Ljudska univerza bo program izvedla na travniku pred Planetom generacij, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje pa bo povabila v vilo Rožle v Sončnem parku.

Častna pokroviteljica bo Anja Štefan

Pika ima vsako leto vsaj eno najboljšo prijateljico – izjemno žensko, ki navdihuje ljudi, predvsem pa otroke in mladino. Letos bo to pesnica, pisateljica, pripovedovalka Anja Štefan – častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala. Tradicije večera s častno pokroviteljico ne bodo prekinili. Tako bo Anja Štefan skupaj z ilustratorko Marjanco Jemec Božič gostja pogovornega večera v Galeriji Velenje v torek, 22. septembra, ob 18. uri.

Tukaj si lahko prenesete seznam dogodkov.