Peter Nos navdušil male gledalce

Velenje 21. maja – V dvajseti, jubilejni sezoni Lutkovnega gledališča Velenje, ki deluje pod okriljem Festivala Velenje, so ustvarjalci pripravili že drugo premiero. Prva je bila Nana, mala opica, na sporedu je bila decembra lani, tokrat pa so otroci in njihovi starši v mali dvorani Doma kulture spoznavali ali obujali spomine na navihanega Petra Nosa, ki je vsemu kos. Po motivih literarnih del Leopolda in Primoža Suhodolčana je zgodbo priredila in predstavo režirala Alice Čop. Scenografija je delo Kajetana Čopa, kostume je izdelala Noemi Čop, lutke so delo Alice in Kiliana Čopa, glasbo je pripravil Gorazd Planko, za lučke je tokrat skrbel Davorin Štorgelj, kot vodja lutk pa sta nastopila Tajda Podvratnik in Borut Ring.
»Obisk je bil lep, predstava je tekla nemoteno, otroci so lepo sodelovali. Vesela sem, da smo po dveh letih premora znova v teku. Petra Nosa smo izbrali, ker podpiramo slovensko literaturo, poleg tega je zgodba lep primer srečnega, brezskrbnega, neobremenjenega otroštva – torej nekaj, kar zdaj potrebujemo. Otroci bodo Petra Nosa do septembra lahko videli še v Šoštanju, v Plešivcu, na Pikinem festivalu«, je povedala Alice Čop.
Peter Nos in druge lutke so na odru oživele in navduševale zaradi živahnih animatorjev, Tajde Podvratnik in Boruta Ringa, ki imata z igranjem lutk že izkušnje, tokrat pa sta prvič nastopila skupaj. »Bilo je naporno, a sva uživala,« sta povedala v en glas. Ja, glas, brez katerega je bil Borut še dan prej, na premieri pa mu je dobro služil. »Besedila je veliko, toda odziv otrok, smeh, te kar ponese, in občutek je čudovit. Igra nama je pisana na kožo, tudi midva sva živahna, nagajiva. Končno sva dočakala, da lahko znova igramo pred občinstvom. Pred nama sta pestro poletje in jesen, a se ju zelo veseliva.«