Pešec, bodi viden, bodi previden!

Ob začetku tedna otroka in novega študijskega leta se začenja druga letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do nedelje, 16. oktobra 2022. Akcijo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija, ki sta včeraj izvedli interaktivno izobraževanje 160 osnovnošolcev v motorično-didaktični igralnici za učenje otrok o varnosti v prometu, s posebnim poudarkom na varnosti pešcev.

Agencija in Policija opozarjata, da so pešci najpogostejši, pa tudi najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. Letos je do 29. septembra umrlo 9 pešcev, pet v prometnih nesrečah z osebnim avtomobilom, eden v prometni nesreči z motornim kolesom in eden v prometni nesreči s tovornim vozilom, trije od devetih pa so smrtno prometno nesrečo povzročili sami. Agencija bo v času akcije okrepila preventivne aktivnosti in po Sloveniji razdelila preko 6.000 odsevnikov. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca, ki je v temnih oblačilih in ni osvetljen, opazi na razdalji do 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, pri aktivni uporabi odsevnih teles pa je viden tudi do 136 metrov.

Oktobra poostren nadzor

V času do sredine oktobra bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije. Policisti bodo preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil. Pri slednjih bodo pozorni zlasti na kršitve, kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in hitrost vožnje. Krajše poostrene nadzore bodo policijske uprave izvajale predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev. Policisti bodo sodelovali tudi pri izvajanju preventivnih aktivnosti, ki so namenjene  ozaveščanju  pešcev, da morajo že sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu (z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd.).

Z akcijo želita Agencija in Policija voznike motornih vozil, koles, e-koles in e-skirojev opozoriti, naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev. Pešce želijo spomniti, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Agencija opozarja še na odvračanje peščeve pozornosti od dogajanja v prometu zaradi uporabe mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanja družbenih omrežij, kar ne zmanjšuje le pravočasnosti in ustreznosti reakcij voznikov ampak tudi pešcev – njihova pozornost je zmanjšana celo do 60 %.

Aktivna raba odsevnih teles v temi in mraku lahko reši življenje

Prihajajo meseci, ki so za varnost pešcev najbolj tvegani – jeseni in pozimi se zgodi največ nesreč z udeležbo pešcev. Padavine vseh vrst, krajši dnevi, megla, slabša vidljivost za pešce predstavljajo več nevarnosti. Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti mora pešec nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost naj poskrbi z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke). Od leta 2016 do konca septembra 2022 je 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva. Niti eden izmed njih v času smrtne prometne nesreče na sebi ni imel niti odsevne površine niti odsevnika (trak, kresnička…), enako tudi v letu 2022.