Ovadili pet državljanov Gruzije

Burglary crime - burglar opening a door

Celje, Velenje – Policija je zaradi sumov storitve 22 vlomov v stanovanja v Celju in Velenju pridržala pet državljanov Gruzije.

Prejšnji teden so policisti na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper pet državljanov Gruzije, osumljenih devetnajstih velikih tatvin – vlomov v stanovanja stanovanjskih blokov v Celju in Velenju. Že pred tem, 27. februarja letos, so isto skupino Gruzijcev ovadili zaradi sumov storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin, prav tako vlomov v Celju in Velenju.

Dobro organizirana skupina tatov

Policisti na območju Policijske uprave Celje so 25. februarja letos odvzeli prostost trem gruzijskim državljanom, starim 33, 34 in 46 let. Vse tri so s kazensko ovadbo 27. februarja privedli na Okrožno sodišče v Celju, kjer so 33-letnemu osumljencu odredili pripor, druga dva pa izpustili na prostost.

Po podatkih, ki jih imajo, sta omenjena zapustila Slovenijo. 2. marca 2020 so policisti na območju Policijske uprave Maribor odvzeli prostost še 33 in 45 let starima Gruzijcema, ki so jih policisti z območja Policijske uprave Kranj zaradi sumov štirih velikih tatvin – vlomov v stanovanja, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jima je odredil pripor. V priporu sta torej ostala dva 33-letna Gruzijca ter 45-letni Gruzijec.

V omenjenem primeru je šlo za dobro organizirano mobilno kriminalno skupino, katere člani so množično vlamljali v različnih evropskih državah. V preteklosti so bili obravnavani že na območju Turčije, Španije, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Finske in drugje. V različnih državah so uporabljali dokumente z različnimi imeni.

Vlamljali v stanovanja v blokih

Na območju Celja so člani te skupine v stanovanja vlamljali le v večjih stanovanjskih blokih. V eni od hišnih preiskav je bil najden listič z imeni več celjskih ulic, kjer so vlome dejansko tudi izvršili. Osumljenci torej niso vlamljali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo dobro organizirano in tudi vnaprej načrtovano. Trije od njih so vlamljali izključno z lomljenjem cilindričnih vložkov ključavnic na vhodnih vratih stanovanj, dva sta v stanovanja vlamljala še s pomočjo specialnega vlomilskega orodja ter volnene nitke. Osumljeni ničesar niso prepuščali naključju. V vseh primerih so se skrbno prepričali, da občanov ni doma, in sicer tako, da so na podboj vrat in na vratno krilo prilepili lepilo, ki je bilo skoraj neopazno. Če nihče ni odpiral vrat, je lepilo ostalo celo, kar je bil storilcem znak, da stanovalcev ni doma.

V Celju in v Velenju so vlamljali v treh časovnih obdobjih

Trije Gruzijci so v stanovanja vlamljali avgusta lani, druga trojica je v stanovanja vlamljala lani pred božično novoletnimi prazniki. Glavnine vlomov, storjene od januarja do marca letos, sta osumljena Gruzijca stara 33 in 45 let. V tem času sta v Celju vlomila v najmanj 14 stanovanj na Trubarjevi, Kajuhovi, Malgajevi, Ljubljanski, Škapinovi, Opekarniški in Podjavorškovi ulici.

Osumljeni so kradli pretežno gotovino in zlatnino, v določenih primerih tudi moške obleke, torbe in kozmetiko. Z omenjenimi vlomi so občanom povzročili za okoli 80.000 € materialne škode.

Vseh pet Gruzijcev so kazensko ovadili zaradi sumov storitve kaznivih dejanj Velika tatvina po členu 205/I-1-2 Kazenskega zakonika (KZ-1).

Omenjena skupina Gruzijcev je verjetno vlamljala tudi drugje po Sloveniji. Preiskave še potekajo.

Obnašajte se samozaščitno

Občane policisti opozarjajo, da lahko vsak posameznik, z ustreznim samozaščitnim ravnanjem, stori največ za zaščito svoje lastnine oziroma odvrne storilce od izvršitve kaznivih dejanj. Nekaj nasvetov je na voljo tudi na spletni strani policije, na naslovu:

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja