Ostali brez evrov in točk

Luka Prašnikar, Mate Eterović, Klemen Bolha

V dobrem tednu bodo nogometaši v prvi ligi odigrali kar tri prvenstvene kroge. Konec prejšnjega tedna je bil na sporedu četrti, predvčerajšnjim in včeraj (sreda) peti, konec tega tedna pa bodo dvoboji šestega kroga-

Sobotni 4. krog je postavil na glavo trditev, da so gostitelji v prednosti oziroma favoriti. Edino domačo zmago si je v njem priigral pokalni prvak Koper, ki je gostil vodilni Maribor. Pred dobrim mesecem je bil od Štajercev boljši tudi na tekmi za slovenski superpokal. To je bil prvi popolni uspeh moštva z Obale v sedanjem delu prvenstva, hkrati pa prvi popoln neuspeh Mariborčanov, ki so morali po njem prepustiti prvo mesto nogometašem Gorice. Slednji so gotovo eno od presenečenj dosedanjega dela prvenstva. Edini so doslej trikrat zmagali, Celjani, aktualni podprvaki, pa so še brez nje in so gotovo vsaj za sedaj največje razočaranje. Aktualni podprvaki so si namreč v prvih štirih krogih priigrali le dve točki in na zadnjem mestu zamenjali Rudar, ki se je dvignil na predzadnje.

Velenjčani so pred gostovanjem v Domžalah napovedali prekinitev črne serije in željo tudi uresničili. Zmagali so z 2 : 0. Med strelci je bil spet Luka Prašnikar, svoj prvi gol pa je v Rudarjevem dresu dosegel Amer Krcić (26), ki je pred začetkom prvenstva v Rudar prišel iz Doba. V 76. minuti je zamenjal prav strelca vodilnega zadetka. S to zmago so se rudarji najmanj do včeraj otresli repa lestvice. Trener Jernej Javornik je bil po njej prepričan, da so s prvimi točkami prebili led in da bodo odslej lahko igrali nekoliko bolj sproščeno. Se je njegova napoved včeraj uresničila, tega v našem časopisu danes ne morete prebrati, ker je bil natiskan že pred tekmo.

Povedli so že v 25. minuti, ko je iz bližine po podaji Damjana Trifkovića Prašnikar dosegel svoj že tretji letošnji gol. Po nepričakovanem vodstvu gostov so se domači povsem usmerili v napad, prevzeli pobudo. To pa je bilo tudi vse, saj jim več kot okvir vrat (Gaber Dobrovoljc v 67. minuti) ni uspelo. Petnajst minut pred koncem so ostali brez Kenana Horića, ki je moral zaradi drugega rumenega kartona med gledalce. Številčno prednost so gostje izkoristili še z drugim golom in potrditvijo zmage.

Zanimivo, tokrat v enajsterici gostov ni bilo Mateja Eterovića, ki je pred začetkom prvenstva v Rudar prišel kot posojeni igralec prav iz Domžal. Čeprav se Eterović, ki je julija lani iz Velenja odšel do tedaj kot najboljši strelec lige, strelsko ni izkazal, so se domači zavarovali. Če bi želel igrati proti njim, bi jim morali Velenjčani plačati štiri tisoč evrov. To se ni zgodilo, saj se vodstvo Rudarja še vedno ubada z velikimi denarnimi težavami in Eterović je tekmo spremljal s tribune. Domžalčani pa so ostali brez denarja in tudi brez načrtovanih treh točk. Je pa na tej tekmi prvič za goste zaigral 18-letni Anže Pišek, ki je v ob jezero prišel prav iz Domžal, vendar ne kot posojeni igralec. Ta nadarjeni igralec je podpisal z novim klubom triletno pogodbo. Trener mu je namenil dobrih dvajset minut igre, česar je bil zelo vesel: »Izredno sem vesel za dano priložnost in upam, da bom v nadaljevanju sezone pripomogel k uspehom ekipe. Verjamem, da bomo že v sredo nadaljevali niz zmag in tako razveselili naše navijače.« Se je to zgodilo?

Pari 5. kroga so bili: Gorica – Zavrč (torek) 3:0 (0:0), Krka – Domžale, Olimpija – Koper, Maribor – Celje in Rudar – Krško. V soboto bodo Velenjčani gostovali pri pokalnem prvaku Kopru, osrednja tekma tega kroga pa bo v nedeljo med Mariborom in Olimpijo. Ne glede na druge včerajšnje izide je Gorica ostala na prvem mestu.