Okuženih 31 oseb več

V Sloveniji potrjenih 414 primerov novega koronavirusa, kar je 31 več, kot v soboto, opravljenih je bilo 13.098 testiranj.

Občani se sedaj očitno precej bolj držimo prepovedi gibanja. Minister Hojs je pojasnil, da zaostritev omejevanja gibanja, ki bi veljala po pokrajinah, verjetno ne bo potrebna, če se bomo le vsi držali navodil. So pa policisti v Velenju odkrili, kljub prepovedi, še vedno odprto pekarno.

Po svetu je število smrtnih žrtev preseglo 13.000. Zaradi pandemije je v okviru sprejetih ukrepov omejitve gibanja skoraj milijarda ljudi po vsem svetu prisiljena ostati doma.

Pomagajte iskati zdravilo

Medtem pa skupina slovenskih znanstvenikov in prostovoljcev vabi v boj proti koronavirusu širšo javnost, s tem, da na svoje računalnike namestijo posebno programsko opremo. Namen odprtega projekta slovenske znanosti, v katerem sodelujejo tako znanstveniki kot prostovoljci, je analizirati molekulske spojine in pomagati pri iskanju zdravila proti koronavirusu. Iščejo ligande – majhne molekule, ki se uspešno sidrajo v proteinske receptorje in zavrejo določen proces, ki je ključnega pomena za delovanje virusa. Razvili so programsko opremo, ki jo lahko vsakdo namesti na svoj računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila.

Navodila, kako to storiti, so tukaj.