Ohranjajo spomin na leto 1991

V Vili Bianci je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo izvedlo volilno konferenco. Dosedanjega predsednika Zdenka Brložnika je na vodilnem mestu zamenjal dosedanji podpredsednik Srečko Ramšak, novih je tudi nekaj članov upravnega odbora.

O aktivnostih v preteklem štiriletnem mandatu je Zdenko Brložnik za Naš čas povedal: »Najpomembneje je, da smo izvajali vse tradicionalne prireditve in obujali spomin na leto 1991. V Spominskem centru ’91 smo izobraževali otroke. Lani ga je obiskalo skoraj 600 šolarjev in ugotovili smo, da mladi ne vedo, kaj se je dogajalo med osamosvojitveno vojno. V Sloveniji je bilo takrat več kot 30.000 dobro usposobljenih in oboroženih teritorialcev, ki so se uprli bivši armadi. Nekateri posamezniki pa želijo, da bi se zasluge za to pripisale posameznikom. S tem se veterani vojne za Slovenijo ne strinjamo. Trudimo se s Spominskim centrom ’91, z vseslovenskim srečanjem veteranov, ki smo ga pripeljali v Velenje in je tradicionalno, letos bo tretjič, da pošiljamo glas Slovencem, da je leta ’91 vojno dobil slovenski narod, ne nekateri posamezniki.«

Ob tem je še dejal, da Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever menita, da je treba obravnavo in prikazovanje zgodovinskih dejstev prepustiti stroki, zato je odločitev za združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve edino pravilna. »To zagovarjata vodstvo ZVVS in članstvo,« je dejal Brložnik.