Odstopila direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik

Velenje, 5. julija – Na današnji seji sveta Centra za socialno delo (CSD) Velenje je iz osebnih razlogov odstopila direktorica Lidija Hartman Koletnik, je za STA povedal predsednik sveta Drago Kolar. Upravna inšpekcija je namreč junija ugotovila, da je center pri obravnavi primera dveh dečkov, ki ju je konec marca namestil v rejništvo, kršil pravila upravnega postopka.

Na spletu je potekalo tudi zbiranje podpisov za odstop Hartman Koletnikove z direktorskega stolčka.

Po navedbah CSD Velenje, ki je nepravilnosti že začel odpravljati, inšpekcija ni presojala strokovnosti odločitve centra. Dečka ostajata v rejništvu, o stikih z babico še ni odločeno. Upravna inšpekcija je ugotovila, da je CSD v upravnem postopku, v katerem je odločal o potrebnih ukrepih za zaščito dveh mladoletnih dečkov, izdal dve odločbi. Postopek izdaje ene odločbe je bil v celoti izveden v skladu s predpisanim upravnim postopkom.

V postopku izdaje druge odločbe pa je inšpekcija med drugim ugotovila, da CSD starima staršema ni priznal statusa stranke v upravnem postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti in jima odločbe tudi ni vročil. Pri izdaji druge odločbe je tako prišlo do kršitev pravil upravnega postopka, je ugotovila inšpekcija, ki je CSD odredila takojšnjo vročitev odločbe starima staršema.

Upravna inšpektorica je ugotovila tudi večkratne kršitve uredbe o upravnem poslovanju.

V primeru dečkov iz Velenja je upravna inšpekcija kršitve ugotovila tudi v ravnanju CSD Slovenj Gradec, in sicer pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. CSD Slovenj Gradec namreč ni pravočasno posredoval vloge v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo.

Direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik je zato 25. maja letos zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je njegov odstop sprejela.