Odlog davčnih obveznosti in plačevanja kreditov, zamik letnih poročil

Ljubljana – Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim bo razbremenila podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov, prestavljen je rok za oddajo letnih poročil na Ajpes.

Vlada zamika rok za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020. Z zakonom se zamika skrajni rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, in sicer na najpozneje 30. junija 2020, zato se posledično davčnim zavezancem rezidentom, ki jim informativni izračun dohodnine za leto 2019 ne bo vročen do 15. julija 2020, zamika rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 31. avgusta 2020.

Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bo vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja davčnih obveznosti in kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.