Obnova spomenika Partizani

Mestna občina Velenje je v začetku tedna začela z obnovo spomenika Partizani, ki stoji na ploščadi med restavracijo DK in poslovno zgradbo Fori. Spomenik Partizani je avtor Valerio Miroglio posvetil skupnemu boju jugoslovanskih in italijanskih partizanov proti fašizmu. Avtor in njegov sodelavec Mario Flavio Aluffo sta skulpturo podarila Velenju.
Konec leta 2021 so ob soglasju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje, izvedli prvo fazo obnove, in sicer čiščenje spomenika zaradi vandalizma in vremenskih vplivov. Po priporočilih spomeniškovarstvene službe so pristopili tudi k drugi fazi prenove, v okviru katere bodo uredili podstavek z oblogo iz kamnitih plošč. Izvajalec Dinamiks, Matic Knez s. p., bo v okviru javnega naročila odstranil nestabilne in poškodovane plošče, zamenjal poškodovane plošče z enako vrsto plošč, pripravil nove podlage ter ponovno položil plošče in jih zafugiral.
Vrednost pogodbenih del vključno z davkom na dodano vrednost znaša 10.967,80 evra, dela pa bodo končana do 20. oktobra, sporočajo iz Mestne občine Velenje.