Obisk dedinje slikarske zbirke Majde Kurnik v Galeriji Velenje

Z leve proti desni: Milena Koren Božiček, Ana von Schindler, Jadranka Šturm Kocjan, hčerka Marie

Prav na mednarodni dan žena so imeli v Velenju veliko čast, da jih je ponovno obiskala donatorka zbirke slik slikarke Majde kurnik, Ana Von Schindler.  Mestna občina Velenje je pred nekaj leti odkupila nekaj del iz te zbirke, kar nekaj umetnin pa je gospa Ana galeriji Velenje podarila.

Njen prvi obisk Velenja se je zgodil leta 2017, ko so v Galeriji Velenje prvič svečano odprli razstavo 150 del prve akademske slikarke v naši regiji, Majde Kurnik.

Gospa Ana namreč živi v Kanadi in si je tokrat v spremstvu hčerke Marie, sodelavcev galerije in gospe Jadranke Šturm-Kocjan prvič ogledala stalno postavitev slikarske zbirke na Velenjskem gradu, ki tam stoji od leta 2019. Vrsta osupljivih umetnin, ki so bile v razstavljeni zbirki premišljeno postavljanje pod taktirko kuratorke mag. Milene Koren Božiček, obiskovalce vedno znova navdušijo. Prav tako je bila nad postavitvijo prevzeta gospa Schindler, ki je bila skromna zaradi pozornosti, ki jo je bila zaradi obogatitve zbirke deležna, hkrati pa ponosna, da je prispevala k umetniški skupnosti  s pomembnimi umetnostno-zgodovinskimi artefakti za našo širšo regijo.

Enako ponosni so bili v velenjski galeriji, saj so tovrstna dejanja posameznikov izredno pomembna za ohranjanje zgodovine in dediščine naše družbe. Umestitev umetniškega dela v javne prostore omogoča dostop in možnost ogleda širšemu občinstvu, kar pa povečuje zavedanje o umetnosti in njenem pomenu za družbo. Pridobljena umetniška dela gospe Majde Kurnik so pomembna za razumevanje določenega časovnega obdobja in gibanja v umetnosti naše doline.

»V veliko čast nam je, da se najdejo tako nesebični ljudje, ki se zavedajo pomena, da javne ustanove pridobivajo umetniška dela, jih ohranjajo in bogatijo svoje zbirke za prihodnje generacije,« je med drugim poudarila direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, ki se je donatorki še enkrat zahvalila in poudarila velik pomen, ki ga je imela njena donacija.

Donatorkina velikodušnost in podpora slovenski umetniški sceni sta dokaz njene strasti do umetnosti in njene predanosti skupnosti. Razstava slik je izjemen dosežek za galerijo in Muzej Velenje in darilo skupnosti, ki prikazuje lepoto ter raznolikost lokalne in slovenske zgodovine umetnosti.