Občani si sodobne ceste in športno dvorano zaslužijo

Minuli teden je bil v občini Luče pester predvsem zaradi prireditev, s katerimi so zaznamovali občinski praznik. V okviru 48. Lučkega dne se je zvrstilo kar nekaj športnih, kulturnih dogodkov, osrednjo pozornost pa pri teh namenjajo tradiciji, zagotavlja tamkajšnji župan Ciril Rosc. Kot pravi, so bili običaji, ki jih negujejo ob različnih priložnostih, pred več kot štirimi desetletji v Sloveniji redkost, danes pa jih prikazujejo tudi v drugih okoljih po državi, zato bodo v prihodnje morali stvari postaviti na druge temelje.

Zadolževanje naj ne bi bilo potrebno

Ciril Ros je čas od lanskega do letošnjega občinskega praznika označil kot prehodnega, saj glavnino aktivnosti namenjajo uresničitvi največje naložbe tega mandata – izgradnji nove športne dvorane. Zgraditi jo nameravajo na mestu, kjer danes stoji telovadnica. Za naložbo so se dogovorili že na začetku tega mandata, zato vsa tri leta zanjo pridno varčujejo. Pred nedavnim jih je ministrstvo za šolstvo in šport seznanilo, da je bila lokalna skupnost ena od petih slovenskih občin, ki so bile uspešne na razpisu. Za novo športno dvorano je obljubilo dobro četrtino potrebnega denarja, kot pogoj za to pa postavilo začetek in konec gradnje v letu 2018. Po ocenah bo naložba stala od 1,5 do 2 milijona evrov. Glede na prihranke in obljubljeno pomoč države Rosc predvideva, da se jim zanjo ne bo treba zadolžiti.

V 23 letih posodobili skoraj vse občinske ceste

Vsako leto asfaltirajo približno štiri kilometre cest in za to namenjajo od 250 do 300 tisoč evrov na leto. Z denarjem občinskega proračuna takšen »tempo« ohranjajo minulih 15 let in kmalu bodo lahko rekli, da so do skoraj vseh visokogorskih kmetij pripeljali sodobne poti ter s tem približali standard tamkajšnjih občanov tistemu v dolini ali v drugih krajih. Imajo več kot 140 kilometrov občinskih cest. Leta 1994, ko smo dobili samostojno občino, pa razen v središču Luč, niso imeli praktično niti kvadratnega metra asfalta.