Ob materinskem dnevu – Kako je biti mama štirim otrokom?

Katja Jan izhaja iz družine s štirimi otroki; ima dva brata in sestro in skupaj so dali svoji mami že dvanajst vnukov. Katja in njen mož Ivo sta “prispevala” štiri: Eva bo letos dopolnila devet let, Maša bo šest, Tadej ima štiri leta, Rok pa sedem mesecev.

Katja si je vedno želela več otrok. Prvi dve nosečnosti sta se končali s spontanim splavom, a to ji ni omajalo upanja, da otroci bodo. Kako je biti mama štirim otrokom? “Super. Pri enem otroku kompliciraš in se oziraš na mnenje drugih, ko se pričakuje, da je vse “top”. Otrok urejen, mama tudi, stanovanje prav tako. Eden je eden, vse se vrti okoli njega, vse mu nudiš, bojiš se zanj, čas imaš zanj. Ko pa jih je več, nimaš več časa za vse podrobnosti, ki niti niso pomembne. Ne, imeti štiri ni tako težko. Posebej zdaj, ko je najstarejša hči stara že devet let in pri mnogo čem pomaga. Starejši trije se uredijo že sami. Mlajši otroci se učijo od starejših in hitreje napredujejo. Imamo se super, nič mi ne manjka.”
Je zanjo materinski dan kakšen poseben dan? “Moji mami nesem rožice, ko prednjo pride moja mala četica, imamo vsi solzne oči,” se razneži.

Več v Našem času, št. 12/2022, ki je izšel 24. marca.