Ob dnevu reformacije

31. oktobra v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, ko je 31. oktobra leta 1517  Martin Luter objavil 95 tez z zahtevami po prenovi Cerkve, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh – Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

V Mestni občini Velenje so se leta 2016 v Lutrovem mestu Eisleben pridružili triletnemu projektu “European Cultural Route of Reformation” (ECRR), ki je bil sofinanciran iz naslova programa Interreg Srednja Evropa. Projekt ECRR je bil edinstven z vidika področja in ciljev, saj je predstavljal prvo pobudo za regionalni razvoj v Srednji Evropi, katere cilj je bil izkoriščanje dediščine reformacije. Namen projekta je bil spodbujanje učenja in krepitev zmogljivosti za upravljanje tematske kulturne dediščine reformacije prek prenosa znanja. Lani so v okviru projekta izdali knjižico Po poti reformacije na Slovenskem, ki si jo lahko ogledate na povezavi.

Dan reformacije je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan.

Državna proslava na predvečer dneva reformacije, ki poteka 31. oktobra, se bo letos zaradi epidemioloških razmer odvila samo kot televizijski slavnostni dogodek.