Nova predsednica začenja svoj mandat

Foto: Foto - Saso Radej / m24.si

Nataša Pirc Musar danes prevzema posle od dosedanjega predsednika Boruta Pahorja in začenja svoj petletni mandat.

Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je včeraj, 22. decembra, na slavnostni seji DZ že zaprisegla kot predsednica republike, danes pa tudi uradno prevzema posle od svojega predhodnika. Primopredaja se je v skladu z vnaprej določenimi protokolarnimi pravili začela ob 11. uri s sprejemom z vojaškimi častmi ob nastopu predsednice na to funkcijo. Sledil je pozdrav dosedanjega predsednika Pahorja in njegove partnerke Tanje Pečar.

V nadaljevanju dneva se bosta Pirc Musarjeva in Pahor sestala na pogovoru na štiri oči, slednji pa se bo nato po desetih letih od funkcije predsednika republike poslovil z vojaškimi častmi. Temu bo sledil odhod novoizvoljene predsednice Pirc Musar in njenega soproga Aleša Musarja v predsedniško palačo.

Pirc Musarjevo so volivci izvolili za predsednico republike na letošnjih predsedniških volitvah. Po oktobrskem glasovanju se je s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. Nato pa je v novembrskem drugem krogu slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi. (STA)