Nova podoba knjižnice v Šmartnem

Šmartno ob Paki – Minuli konec tedna je knjižnica v Šmartnem ob Paki obiskovalcem postavila na ogled svojo prenovljeno zunanjo in notranjo podobo. Projekt, ki sta ga Občina Šmartno ob Paki in Knjižnica Velenje prijavili na razpis Las-a regije Saša, je vreden nekaj manj kot 30 tisoč evrov z DDV-jem, od tega bo 85 % denarja primaknil Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja iz Programa razvoja podeželja v Republiki Sloveniji za obdobje od 2014 – 2020, ostalo bo pokrila lokalna skupnost.

S prenovo oziroma posodobitvijo je knjižnica pridobila nova okna in nov izhod na teraso, posodobljen je njen zunanji in notranji videz, obiskovalcem je na voljo tudi knjigobežnica. Začetek njenega obratovanja so minuli petek zaznamovali z etnološko literarnim večerom z naslovom Modrovanje ob stari trti. Avtor in režiser dogodka je bil Jože Krajnc, igrano zgodbo o žlahtnih obrazih trte in vina pa so uprizorili Emil Šterbenk, Timotej Kreft, Oskar Hudolin in Jože Krajnc. Literarni delež sta prispevali Janja Grubelnik in Sonja Juvan, članici literarne sekcije šmarškega kulturnega društva. Modrovalci so odstrli zanimive utrinke iz zgodovine gojenja vinske trte in pridelave vina po svetu, v Sloveniji in na območju Šmartnega ob Paki, o trgatvi in martinovanju, o običajih povezanih s tem, o povezavi vina s hrano, zdravjem, poezijo, ljubeznijo in še marsičem.

Iz poročila Knjižnice Velenje za leto 2020 je razvidno, da je v knjižnici Šmartno ob Paki zbirka 16.359 enot s 15.227 naslovi, od tega je 15.316 enot knjižnega ter dobrih 1000 enot neknjižnega gradiva. Otrokom in mladini je namenjenih slabih 8000, odraslim pa 422 enot več. Lani je knjižnica pridobila 377 enot gradiva, glavnino knjižnega. Bralci so si v knjižnici v Šmartnem ob Paki v letu 2020 na dom izposodili več kot 11.700 enot, od tega dobrih 10 tisoč knjižnega gradiva. Prevladovali so odrasli bralci. Knjižnico je lani obiskalo 545 članov.