Nov robot v SB Slovenj Gradec

Bil je prvi od dobrih mož – sv. Miklavž letos za bolnišnico zelo radodaren. Dobila je namreč novega robota. Donirali sta ga podjetji Viptronik iz SIovenije in Sumetzberger iz Avstrije.
Nov avtonomni mobilni robot je po videzu in funkcionalnosti povsem takšen, kot je njegov predhodnik Devžej. Omogoča obremenitve do 250 kilogramov tovora. Opravljal bo enake naloge kot Devžej. Ta trenutno prevaža farmacevtski material iz bolnišnične lekarne do določenih oddelkov (celotna kirurška stavba – B blok). V bližnji prihodnosti nameravajo v bolnišnici robotsko logistiko razširiti še v novi del – v C blok.

Predstavniki donatorjev so ob tej priložnosti povedali, da želijo z donacijo zaposlenim procese dela prilagoditi tako, da jim za neposredno delo s pacienti ne bo zmanjkovalo časa. Obenem bodo razbremenjeni težkih fizičnih del (transport medicinskega materiala, hrane, perila in odpadkov) in bodo lahko svoje delo opravljali na drugih primernih deloviščih. Po besedah vodstva bolnišnice je donacija korak več v prizadevanjih za bolnišnično digitalizacijo oziroma robotizacijo. Tehnološki trendi (digitalizacija, robotizacija, avtomatizacija) in inovacije predstavljajo gonilo razvoja, konkurenčnosti ter nove izzive, ki bodo izboljšali delovne razmere in varnost na delovnih mestih. Vse s ciljem še boljše zdravstvene oskrbe pacientov.