Ni vseeno, kje kaj postavimo

Na poslovnem zajtrku Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Invest SAŠA, je sodeloval tudi dr. Janez Rošer, direktor Premogovnika Velenje (PV), ki smo mu za naš časopis postavili še nekaj vprašanj o aktualnem dogajanju v podjetju, načrtih in dilemah ob uvozu premoga.

Kot je povedal, je bil do konca julija odkop premoga v PV nad planiranimi količinami, 25. julija, po stebrnem udaru, pa so se stvari drastično spremenile. »12 sodelavcev na srečo ni bilo huje poškodovanih in so se sorazmerno kmalu vrnili na delo, hujše posledice pa je utrpela jamska infrastruktura in okoli 2 kilometra jamskih objektov. Na leto izdelamo okoli 6 kilometrov jamskih objektov, torej je bilo poškodovanih okoli tretjina, kar je neposredno vplivalo na proizvodne zmogljivosti ter na dodatno delo, saj je treba vse te objekte bodisi likvidirati, sanirati ali narediti na novo,« je o stanju zadnjih mesecev povedal direktor PV.

Vse to je imelo za posledico tudi znižanje proizvodnih načrtov, poleg tega je konec oktobra na odkopu, ki bi moral začeti z delom v prvi polovici novembra, prišlo do deformacij komore, da so jo morali ustaviti. PV tako že celo jesen pridobiva premog na enem odkopu, drugi pa se mu bo pridružil šele v letu 2023.

Rošer je ob tem pojasnil tudi namigovanja, da je do težav prišlo zaradi bližine dveh odkopov oziroma odkopnih polj. »Načrti odkopavanja so stari več kot 10 let in koncept odkopavanja se bistveno ne more spreminjati. Dinamika sosledja odkopov je določena veliko let vnaprej. Strategija odkopavanja je strokovna stvar in v PV težko sprejemamo takšne špekulacije, posebej s strani ljudi, ki niso podkovani v rudarski stroki,« je bil neposreden Rošer.

Na vprašanje, kolikšna je mesečna proizvodnja na tem edinem odkopu, je povedal, da je ta do 100 tisoč ton; če bi delovala dva odkopa, pa bi bil mesečni odkop od 150 pa tudi več kot 200 tisoč ton premoga.

Sredi novembra je bilo na deponiji več kot 250 tisoč ton, odkopavanje kontinuirano poteka, TEŠ pa ni obratovala. »Gre za ekonomiko. Trenutne temperature zraka so relativno visoke za november, cene električne energije na trgu pa nekoliko nižje. Zato je bila sprejeta strateška odločitev lastnika, da na takšen način kopičimo premog za hladnejše mesece,« je dejal.

O uvoženih količinah premoga direktor ni želel govoriti, povedal je le, da so bile pogodbe podpisane, da pa so količine bistveno nižje od sprva omenjenih, ko naj bi šlo za 400 tisoč ton.

Celoten pogovor najdete v Našem času št. 47, ki je izšel 24. 11. 2022.