Neurje povzročalo težave

Foto: mag. Bojan Borovnik

Slovenijo je ponoči prešla hladna fronta, ki je prinesla obilne padavine in močan veter. V večernih urah je območje občin Brežic, Cankove, Črne na Koroškem, Dravograda, Kamnika, Kopra, Križevcev, Kungote, Ljubljane, Medvod, Mislinje, Moravč, Pirana, Pivke, Polzele, Radlj ob Dravi, Rogaške Slatine, Slovenj Gradca, Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Trbovelj in Vodic, pa tudi Šaleške doline zajelo neurje. Gasilci so imeli na nekaterih območjih veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves in črpanjem meteorne vode. Ponekod je veter odkrival strehe, pristojni pa poročajo tudi o udaru strele in zemeljskem plazu.

Močno deževje je tako popolnoma zaprlo cesto Solčava-Logarska Dolina. Močan veter odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov ter podrl več dreves na vozišča. Več dreves se je tudi podrlo na osebna vozila in na objekte. Zaradi močnega deževja pa je meteorna voda zalivala vozišča ter zalila kletne oziroma pritlične prostore večstanovanjskih in poslovnih objektov, policijske postaje ter prostore slovenjgraške bolnišnice.

Ob 22.23 je zaradi udara strele v stanovanjsko hišo v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, odkrilo del strehe, z ostrešja pa se je pričelo kaditi, vendar do požara ni prišlo. Gasilci so poškodovani del strehe prekrili s strešniki, odstranili del fasadnega ometa ter prostore pregledali s termo kamero. Zaradi močnega deževja se je sprožil plaz, in sicer na Pohorski cesti v Mislinji, kjer je spolzel proti stanovanjskemu objektu. Gasilci so zemljino prekrili s folijo.

(Na sliki posledice neurja v Mislinji lanskega julija)