Neizmerno bogastvo je osrečiti druge

Jože Napotnik – Zimov Pepč (kot mu pravijo njegovi prijatelji, sokrajani v Občini Šmartno ob Paki) je z odmevno prireditvijo zaznamoval 70. rojstni dan, nič drugače ni bilo 10 let kasneje, vse pa kaže, da tudi 85. »križ« ne bo švignil mimo kar tako. Ob njegovem jubileju je namreč prejšnji torek Knjižnica Šmartno ob Paki povabila na odprtje in ogled priložnostne razstave, če bo vse po sreči, pa bo na njegov rojstni dan, 16. februarja, ugledala luč sveta še knjiga o njem.

 Na ogled majhen delček bogatega opusa

»Čudovita prireditev, ki pritiče delu in takšnemu človeku, kot je umetnik in častni občan Občine Šmartno ob Paki, ki je v to ustvarjalnost krepko »potegnil« svojo življenjsko sopotnico Milico,« smo naglašali vsi prisotni na odprtju razstave. Na njej sta Napotnikova postavila na ogled le skromen delček ogromnega opusa, za katerega človek težko verjame, da je nastal v »samo« 85 letih: slike, karikature, priznanja, nagrade, fotografije in druge raznovrstne predmete, ki so značilni zanj in ponazarjajo Jožetovo dolgoletno umetniško ustvarjanje.

V širšem slovenskem prostoru pa je Zimov Pepč najbolj prepoznaven po unikatnih scenografijah, s katerimi je opremljal odre velikih glasbenih, gledaliških in drugih prireditev, kot so Alpski večer, Marjanca in scene Poletnega gledališča Studenec.

Na odprtju razstave je šmarški župan Janko Kopušar med drugim dejal, da je Jože postavil na ogled tisto, kar pravzaprav poznamo, a je kljub temu še vedno vse zanimivo. »Knjižnica je danes premajhna, a dovolj velika za prikaz vsaj delčka bogatega življenjskega dela umetnika, ki je ime Šmartnega ob Paki ponesel po domovini.« Po besedah prav tako častnega občana Občine Šmartno ob Paki župnika Ivana Napreta Jože s svojim delom pušča čudovite sledi, ki ne bodo pozabljene.

Več v Našem času št. 5/23, ki je izšel 2. februarja 2023.