Nasmehnimo se soncu z ustrezno zaščito

Pomembno je, da otroci čimprej in s čimbolj enostavnim pristopom usvojimo znanje o pomenu skrbi za zdravje. Zato smo se na OŠ Gorica odločili, da smo posamezni učenci iz oddelkov od 4. do 8. razreda postali Ambasadorji zdravja.

Naša naloga je, da svoje vrstnike in odrasle aktivno spodbujamo k zdravemu načinu življenja. Povezali smo se tudi z Društvom za boj proti raku Velenje.Tema, ki smo si jo izbrali, je Nasmehnimo se soncu z ustrezno zaščito.

Ambasadorji zdravja smo pripravili plakate, s katerimi smo opozarjali o nevarnosti in posledicah izpostavljanju sonca, ki jih koža nikoli ne pozabi. Zapisali pa smo tudi pravila pametnega izpostavljanja soncu.

  • NE izpostavljajte se soncu med 10. in 16. uro, ko je sevanje UV-žarkov najmočnejše. Poleti se oblecite v lahka bombažna oblačila z dolgimi rokavi, ki ne prepuščajo UV-žarkov, na glavi imejte svetla pokrivala s širokimi krajniki. Namestite se v senci dreves ali pa imejte s seboj senčnik!
  • Uporabljajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem. Kremo namažite 30 minut, preden greste ven, ne pozabite na ustnice, ušesa, vrat in kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Mažite se vsaki dve do tri ure in po vsakem kopanju!
  • Oči zaščitite s sončnimi očali, ki zagotavljajo 100 % zaščito pred UV-žarki. Sončni žarki lahko poškodujejo očesno roženico in povzročijo nastanek sive mrene v poznejših letih.
  • Pijte dovolj tekočine, najbolje vodo ali nesladkane negazirane pijače.

S projektom smo želeli seznaniti mladostnike in odrasle, da je pretirano izpostavljanje soncu zelo nevarno, saj UV-žarki poškodujejo kožo in oči, oslabijo imunski sistem in povzročajo nastanek kožnega raka. Z ustrezno zaščito pred soncem pa lahko nevarne vplive sonca ublažimo in si tako privoščimo popolne poletne užitke

 Ambasadorji zdravja OŠ Gorica