Narod brez korenin nima prihodnosti

V galeriji Vile Biance so odprli razstavo ob 100. obletnici smrti znamenitega Velenjčana dr. Karla Verstovška. Razstavo, ki obiskovalce na osmih panojih popelje skozi njegovo življenje in delo, je pripravila zgodovinarka, lektorica in prevajalka Aleksandra Gačić Belej, članica Šaleškega društva General Maister, ki se je Maistrovemu sodelavcu in zaslužnemu Velenjčanu poklonilo že leta 2017 s postavitvijo doprsnega kipa pred Vilo Bianca.

Znameniti Velenjčan dr. Karel Verstovšek je deloval kot pedagog, jezikoslovec in politik, ki je odločno branil pravice Slovencev in se upiral ponemčevalnemu pritisku ter preganjanju zavednih Slovencev na Štajerskem na začetku 1. svetovne vojne. Sodeloval je pri pripravah za prevzem vojaške oblasti v Mariboru in leta 1918 imenoval majorja Rudolfa Maistra za generala.

Šaleško društvo General Maister Velenje sicer že vse od svojih začetkov leta 2016 z različnimi aktivnostmi skrbi za negovanje pozitivnih vrednot slovenske zgodovine, ohranjanje spomina na generala Maistra in njegovih soborcev. Predvsem želijo vedenje o tem za nas izredno pomembnem zgodovinskem obdobju in njegovih akterjih prenesti tudi na mlajše generacije in ga umestiti v šaleški in širši kulturni ter izobraževalni prostor.

Poleg 100. obletnice smrti Karla Verstovška bo društvo obeležilo tudi 130 let od rojstva še enega znamenitega Velenjčana, Maistrovega borca, pedagoga in pisatelja Gustava Šiliha. Društvo se mu je poklonilo že leta 2018, ko so v tlak nedaleč od Vile Bianca, kjer je nekoč stala Šilihova rojstna hiša, postavili spominsko ploščo.