Največji organ našega telesa

Koža je največji organ našega telesa in gotovo ne vemo vsega o njej. Sestavljena je iz treh plasti: najgloblja plast je hipodermis, srednja dermis (usnjica), vrhnja pa epidermis (vrhnjica). Če bi kožo razprostrli po tleh, bi v povprečju obsegala 1,73 kvadratnega metra, zavzema pa 16 odstotkov naše telesne teže in lahko tehta tudi do 3,5 kilograma. Ob rojstvu je debela en milimeter, ko odrastemo, pa od dva do tri milimetre. Najtanjša je okoli oči, še posebej na vekah. Koža deluje tudi kot čutilo za tip, mraz in toploto. Tipalne čutnice so v koži, takoj pod njo pa čutnice za mraz, ki jih je največ okoli pasu, na prsih, komolcih in vekah, najmanj pa na podplatih.

Čutnice za toploto najdemo globlje v koži. Največ jih je na ustnicah, licih, vekah, zapestju in podplatih, najmanj pa na blazinicah prstov. Koža barvo dobi zaradi pigmenta melanina. Več melanina proizvede telo, temnejša je koža. Vsak ima enako število celic, ki proizvajajo melanin, a te niso enako produktivne. Pri nekaterih ga te proizvedejo več, pri drugih manj. Bela koža se je sicer pojavila šele pred 20 tisoč do 50 tisoč leti, ko so temnopolti ljudje migrirali v hladnejše predele in izgubili velik del melanina. Dojenčki barvo polti, ki jo bodo imeli vse življenje, razvijejo šele pri šestih mesecih.

Na koži živi več milijonov različnih bakterij. Tiste, ki so neškodljive, pomagajo drugim celicam v boju proti mikrobom, ki povzročajo bolezni. Spremembe na koži lahko veliko povedo o človekovem zdravju. Srbenje in izpuščaji lahko opozarjajo na alergijo, avtoimunsko bolezen ali virusno okužbo, kožno znamenje pa na kožnega raka. Prek kože se s potenjem uravnava tudi telesna temperatura. Ob normalnem potenju, ki skrbi za hlajenje telesa, izgubimo približno četrt litra vode na dan, ob hudi vročini pa tudi do 11 litrov. Na petih kvadratnih centimetrih je tudi do 600 znojnih žlez. Pot, ki se izloča, nima vonja, ampak prihaja od bakterij na koži. Na slabih 20 kvadratnih centimetrih je do 50 milijonov bakterij, na mastnih predelih pa tudi do 500 milijonov, medtem ko je na celotni koži več kot tisoč različnih vrst bakterij. Povprečno ima človeško telo okoli 300 milijonov kožnih celic. Vsako minuto z naše kože odpade od 30 do 40 tisoč kožnih celic, kar znese tudi do štiri kilograme na leto. Stare celice zamenjajo nove, tako da vsakih 28 dni dobimo novo plast kože oziroma zamenjamo tisoč kož v življenju. Mrtve kožne celice lahko opazimo kot prah, vsak pa ga v svojem življenju proizvede toliko, da bi z njim lahko napolnil dvonadstropno hišo.