Na štefanovo blagoslovili konje

Sv. Štefan je zavetnik konj in živine, ki je po legendi ukrotil divjega konja z znamenjem križa. Uči nas vztrajnosti, kako skrbeti za konje in medsebojnega sodelovanja. Tradicija blagoslova konj je bila
včasih prepovedana, zato so ga opravili celo naskrivaj, potekal je v glavnem na nedeljo, ko so ljudje imeli čas, saj 26. december ni bil dela prost dan kot danes.

Turistično društvo Šentilj pri Velenju tradicionalno pripravlja blagoslov konj že sedemindvajseto leto zapored. V sklopu prireditve potekata zjutraj tudi sv. maša za domovino v cerkvi sv. Ilja in proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nato sledi blagoslov konj z mimohodom. Blagoslov konjenikom pomeni veliko.

Ta običaj negujejo tudi v Šmartnem ob Paki. Člani tamkajšnjega konjerejskega društva se letos tradiciji niso izneverili in v Martinovi vasi ob šmarški železniški postaji pripravili 25. blagoslov teh plemenitih živali.

Imeni Štefan, Štefanija

Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je ime Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. 52 odstotkov vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, 4 odstotki od teh pa prav na štefanovo. V decembru se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica. Štefanov je 4.454 in je po pogostnosti med vsemi moškimi imeni na 59. mestu. Največ Štefanov je rojenih prav na 26. december. (Vir: Surs)