Na predvečer božiča bodo v cerkvah potekale polnočnice

Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v soboto, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice, v soboto dopoldne pa še božične maše. V Evangeličanski cerkvi bodo imeli osrednje božično bogoslužje v soboto dopoldne.

Kristjani božič obhajajo 25. decembra, ki je v Sloveniji od leta 1991 tudi dela prost dan, a to za vse ne pomeni istega dne. Del pravoslavnih vernikov, med drugim verniki Srbske pravoslavne cerkve, ki uporabljajo drugačen koledar, božič praznujejo 7. januarja.

Božič velja za drugi največji krščanski praznik, takoj za veliko nočjo. Z njim kristjani obeležujejo rojstvo ustanovitelja Jezusa Kristusa, pri čemer se opirajo na Sveto pismo. Slednje opisuje, da se je Jezus rodil v majhnem mestu Betlehem tesarju Jožefu in njegovi ženi Mariji. Po zapisu je Marija rojeno dete povila in položila v jasli hleva, kjer so ga obiskovali tisti, ki so verjeli, da se je rodil odrešenik. Motiv deteta v jaslih hleva je tudi osrednji motiv jaslic, ki jih običajno na predvečer božiča postavijo verniki kot osrednji zunanji motiv praznovanja.

Maše bodo letos potekale pod nekoliko milejšimi epidemiološkimi omejitvami kot lani, še vedno pa velja, da morajo verniki za obisk verskega obreda izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran), imeti morajo zaščitno masko in upoštevati razdaljo metra in pol. Kdor bo želel, si bo lahko polnočnico ogledal v neposrednem televizijskem prenosu iz koprske stolnice.

Papež Frančišek bo polnočno mašo daroval v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Začela se bo ob 19.30, dve uri prej kot običajno.

(STA)