Na področju varstva gorske narave hočejo narediti več

»Za nami je še eno precej uspešno leto,« je bilo glavno sporočilo predsednika Planinskega društva Šmartno ob Paki Zorana Predolnika na občnem zboru društva v šmarški dvorani Marof. Trditev je podkrepil z naštevanjem opravljenega dela. Tega je bilo največ pri obnovi ter vzdrževanju Martinove poti in obeh brunaric v Martinovi vasi, kjer ima društvo svoje prostore. Skupaj z markacisti so opravili več kot 1000 prostovoljnih ur. Vseh načrtovanih izletov v hribe zaradi zdravstvenih ali vremenskih težav niso izvedli, je bila pa udeležba na njih boljša kot predhodno leto.13 pohodov se je udeležilo več kot 370 ljubiteljev gora in narave. »Kljub zmanjšanju nevarnosti zaradi covida 19 so nekatere navade iz preteklih let ostale. Planinci se odločajo predvsem za individualne obiske planin.« Predolnik je izrazil zadovoljstvo, ker se je v društveno blagajno nateklo nekaj več iz dohodnine članov, manj pa iz naslova članarine. Pri analizi so ugotovili, da slednje niso plačali mladi planinci iz vrtca in osnovne šole. »Hvala vsem članom, ki se udeležujete načrtovanih aktivnosti in dajete smisel naši dejavnosti. Vabim vas, da se akcij udeležujete še v večjem številu.«

Povečati hočejo predvsem število mladih članov

Za leto 2024 so si šmarški planinci zadali zajeten delovni program, so poudarili. Njihova osnovna dejavnost je organizacija in izvedba pohodov v hribe za člane in nečlane. Predvideli so 17 pohodov različnih težavnosti. Novoustanovljena sekcija veteranov, ki jo bo vodil Danilo Verzelak, pa trenutno svojih poti še ni natančno določila. Želijo povečati število članov, predvsem mladih. V vrtcu Sonček je takih 24, v osnovni šoli pa blizu 30. Lani so okrepili vrste vodnikov z enim novim, letos naj bi se za to usposobil še en kandidat. Po potrebi bodo poskrbeli za licenčno izpopolnjevanje vodnikov in markacistov. Vrli markacisti društva bodo nadaljevali redno vzdrževanje Martinove in dela Savinjske poti od Letuša do gore Oljke. Čaka jih zahtevnejše popravilo slednje od kapele pri Hudem potoku do Ašenbergerja v Podgori ter na poti nad železnico v Lokovici. Nadejajo so tvornega sodelovanja z vodstvom lokalne skupnosti, šmarškim javnim zavodom Mladinski center, s sosednjimi planinskimi društvi in društvi v občini Šmartno ob Paki. Želeno sodelovanje je steklo že z domačimi taborniki. Kaj več kot doslej pa nameravajo narediti na področju varstva gorske narave ter pri vključevanju v programe krovne organizacije na področju turnega kolesarjenja in prostega plezanja na steni pod kozolcem Mladinskega centra.

Tokratni občni zbor je bil tudi volilni. Soglasno so znova zaupali vodenje društva dosedanjemu predsedniku Zoranu Predolniku. Njegova prva naloga v novem mandatu pa je bila med drugim podelitev društvenega priznanja. Prejela sta ga Nejc Svetec in Danilo Verzelak.