Na morje bodo peljali 180 otrok

Velenje, 17. junija – Tretja etapa kolesarske dirke Po Sloveniji, ki je peljala tudi skozi Velenje, je imela svoj poseben epilog v petek na Kresni noči Kluba vodnih športov Velenje ob Velenjskem jezeru. Zveza prijateljev mladine Velenje je namreč med 8. in 15. junijem vabila k spletni dobrodelni dražbi tekmovalnega dresa Tadeja Pogačarja z izklicno ceno 500 evrov. Do konca dražbe do 12. ure se je znesek ustavil na 2000 evrih, toliko pa je za dres ponudilo farmacevtsko podjetje VonPharma. K temu znesku je primaknila 5000 evrov še Mestna občina Velenje, čeka s tema zneskoma pa sta bila izročena sekretarki MZPM Velenje Bojani Špegel kot prispevek za letovanje otrok iz socialno šibkih družin.
Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje bo vsa zbrana sredstva namenila za letovanje otrok. Letos želijo na morje peljati vsaj 180 otrok. Med njimi so tudi otroci, ki še nikoli niso videli morja.

Lastnik in direktor podjetja, ki bo prihodnje leto v velenjski občini postavilo svojo podružnico in v njej vidi dobro priložnost za svojo prihodnost, Tadej Horvat je ob tem dejal: »Seveda smo se potegovali za majico, ker je super, ker imamo vsi radi Tadeja Pogačarja in spoštujemo to, kar dela. A mnogo bolj je pomembno, da gre denar od nakupa majice za dober namen. To, kar počne Zveza prijateljev mladine in njeni prostovoljci, pa pomeni še največ za otroke, ki bodo šli na morje.
Upam si reči, da redkokatero majhno ali srednje veliko podjetje vlaga toliko nazaj v okolje, v katerem dela, kot naše. Veliko doniramo z našimi izdelki, doniramo tudi v denarju in to nameravamo početi še naprej. Naš moto je namreč, da postanemo najbolj dobrodelno podjetje na enoto zaposlenega.«

‘Morje’ bi moralo biti samoumevno, a ni za vse
Mestna občina Velenje je za letovanje otrok, ki ga organizira Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, v proračunu letos že namenila skoraj sedem tisoč evrov. Župan Peter Dermol je poudaril dobro sodelovanje z ZPM skozi dolga leta. »Čeprav imajo otroci in vsi drugi možnost za uživanje ob in v vodi na Velenjski plaži, pa je prav, da otroci doživijo tudi morje. To bi moralo biti nekaj samoumevnega, pa žal v današnjih časih ni. Zato se v Mestni občini Velenje s socialno politiko trudimo, da omogočimo čim bolj enake razmere za vse.«

Prostovoljci rišejo nasmehe na obraze otrok
Bojana Špegel se je obema donatorjema v imenu sodelavcev, prostovoljcev in otrok, ki bodo letovali, zahvalila za donirana sredstva. Kot je še povedala, so letos uspešno kandidirali na razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje za zdravstveno letovanje otrok in pridobili 64 tisoč evrov. »Žal pa to ni dovolj, ker moramo za vsakega otroka iz socialno šibke družine, ki sicer na srečo v zadnjem letu ni bil bolan, zbrati 430 evrov, kolikor je ekonomska cena 11-dnevnega letovanja. Otroci si bodo po dveh koronskih letih na morju nabrali novih moči, se sprostili, uživali med svojimi vrstniki in si okrepili imunski sistem za zimske mesece,« je poudarila in dodala, da imajo počitnice na morju še veliko dodano vrednost: otroci so na morju res otroci, s številnimi prostovoljci, ki se že usposabljajo za to 24-urno in 11-dnevno zahtevno, a lepo nalogo, jim pripravijo pester program.
»Na prvo letovanje gremo 13. julija v Pacug, peljemo 80 otrok, na drugo pa 11. avgusta v Savudrijo, z nami gre 100 otrok. Zdravstvena zavarovalnica nam je odobrila 154 zdravstvenih mest. Za mnoge otroke je to najlepši del leta, ki ga komaj čakajo, in zadnji dan počitnic je – žal – tudi nekaj otrok, ki ne bi šli domov, ker jim tam ni tako lepo,« je še povedala Bojana Špegel.