Muzej Velenje vabi na Ta veseli dan kulture

Velenje, Šoštanj – Jutri, na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, bodo v Muzeju Velenje pripravili vrsto zanimivih dogodkov, obiskovalce pa vabijo tudi k ogledu praznične okrasitve Velenjskega gradu, ki je nastala pod spretnimi prsti sodelavk Muzeja Velenje.

Krasili bodo smrečice

Otroci šol in vrtcev Šaleške doline bodo v torek ob 10.30 okrasili smrečice, v atriju Velenjskega gradu pa bodo ob 11. uri odprli razstavo novoletnih voščilnic in podelili nagrade avtorjem izbranih voščilnic 16. natečaja »Praznična voščilnica«.

Brezplačen ogled razstav

Ta dan vabijo obiskovalce med 10. in 17. uro k brezplačnemu ogledu muzejskih in galerijskih razstav Muzeja Velenje na Velenjskem gradu ter stalne razstave Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, med 13. in 17. uro pa si bo mogoče brezplačno ogledati tudi Hišo mineralov v Starem Velenju.

Predstavitev zbirke Gradiva

Ob 17. uri bodo v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju predstavili nove izdaje iz zbirke Gradiva. Predstavili bodo Zbornik Usnjarstvo na Slovenskem: zbornik referatov 5. simpozija o kulturni dediščini s področja usnjarstva na Slovenskem, katerega urednik je dr. Miran Aplinc.

Dr. Miran Aplinc je tudi avtor publikacije z naslovom »Morda bodo prišli še taki časi, ko boste morali jesti tak kruh, kjer bodo špice ven gledale.« V njej je predstavljen odmev velike vojne skozi organizacijo preskrbe v Šoštanju v času prve svetovne vojne in prevratne dobe.

Na USB ključku so izdali tudi dokumentarni film z naslovom Rodbina Vošnjak in šoštanjska tovarna usnja, katerega avtorica je sodelavka Muzeja usnjarstva na Slovenskem Pina Špegel.

Deseto leto delovanja Muzeja usnjarstva na Slovenskem pa bodo zaključili z deseto številko Gradiv – z Usnjarskimi zgodbami Jerneja Hozjana, ki bodo izšle konec leta 2019.