Muzej Velenje praznuje

Velenje – Mesec november je v Muzeju Velenje še posebej prazničen, saj muzej praznuje svoj šestdeseti rojstni dan.

Osrednjo slovesnost ob 60-letnici delovanja Muzeja Velenje bodo pripravili v četrtek, 9. novembra, v Veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Ob 19.30 bodo skupaj z Mladinskim pihalnim orkestrom glasbene šole, ki šestdeset let delovanja prav tako zaznamuje to jesen, pripravili koncert z naslovom TEH 6 DESETLETIJ. Na prireditvi bo zbrane nagovoril tudi minister Republike Slovenije za kulturo gospod Anton Peršak.

Praznovanje se bo v petek, 10. novembra, ob 12. uri nadaljevalo na Velenjskem gradu, kjer bodo s priložnostno razstavo ob muzejskem jubileju odprli novo razstavišče, ki so ga poimenovali Grajski svod.

Muzej Velenje domuje v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Velenjski grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju, ko so ga tedanji lastniki popolnoma prenovili in napol trdnjavsko zasnovan grad spremenili v renesančno rezidenco. Po drugi svetovni vojni je grad prešel v družbeno premoženje, in veliko notranje opreme je bilo uničene, stavba je začela propadati. Leta 1957 je bil na pobudo Društva rudarskih in metalurških inženirjev in tehnikov ustanovljen Muzej slovenskih premogovnikov, ki je svoje prostore dobil v Velenjskem gradu. Kmalu so v muzeju poleg premogovniške začele nastajati nove zbirke, hkrati pa je potekala tudi intenzivna sanacija grajske stavbe.

Danes Muzej Velenje s svojim delovanjem pokriva območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki), obiskovalcem pa na Velenjskem gradu ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav ter vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Poleg zbirk, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, ter zbirki ostankov mastodonta in sodobne slovenske umetnosti. Muzej Velenje ima v Šaleški dolini še več enot z zanimivimi vsebinami: Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, Kavčnikovo domačijo v Zavodnjah nad Šoštanjem, Grilovo domačijo v Lipju pri Velenju, Hišo mineralov v Starem Velenju, Galerijo Fbunker v podhodu pri Vili Bianci, razstavišče v podhodu Pošta ter spominski sobi v Topolšici in na Graški gori.

 V torek, 7. novembra, vabijo ob 18. uri na Velenjski grad na odprtje razstave Familia Kraljić. Svojo ustvarjalnost bodo predstavili mati, oče in dva sinova: Biserka Filipan Kraljić, Zlatko Kraljić, David Kraljić in Gregor Kraljić. Razstava bo na ogled do 10. decembra.

V Galeriji Fbunker, v podhodu pri Vili Bianci, si obiskovalci lahko ogledajo razstavo Velenje na arhivskih fotografijah in filmih, ki so jo zaradi velikega zanimanja podaljšali do 18. novembra.

Galerija Fbunker je odprta ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih med 19. in 21. uro, ob sredah in sobotah med 9. in 11. uro, ob nedeljah in praznikih pa je galerija zaprta. Za najavljene obiskovalce je Galerija Fbunker odprta tudi po dogovoru.