Muzej Velenje ob občinskem prazniku

Alja Frofl (Foto: T. Mucik)

Velenje, 15. septembra – V sklop dogodkov ob letošnjem prazniku MO Velenje se vključuje tudi Muzej Velenje. V torek so v sodelovanju z društvom Revivas v rondeli Velenjskega gradu pripravili pogovor o najdbah ostankov okostij mastodonta in hkrati odprli razstavo slik Šaleških likovnikov, ki so jo naslovili Škale nekoč. Predstavlja se sedem članov Društva šaleških likovnikov, ki so se 8. avgusta letos udeležili slikarske kolonije ob Škalskem jezeru. Razstava bo na ogled do 25. oktobra.
Danes (v sredo) bodo predstavili knjigo Šaleški gradovi viteza Gadolle, ki jo je predstavil urednik dr. Tone Ravnikar. Franc vitez Gadolla je bil sredi 17. stoletja lastnik gradu Turn, ki se je ljubiteljsko ukvarjal z zgodovino in si je s tem tudi prislužil naziv »štajerski Valvasor«. V arhivu v Gradcu je bilo odkritih kar nekaj njegovih zapisov, povezanih s Šaleško dolino. Najzanimivejši so objavljeni v knjigi, ki prinaša tudi primerjavo Gadollovih zapisov z drugimi viri in njegov življenjepis.
V četrtek se bodo od 16. do 19. ure otroci in mladi v muzeju lahko udeležili delavnice ob razstavi akademske slikarke Alje Krofl »Edina prebivalka svojega planeta«.
Vsem tistim, ki želijo izvedeti več o ne tako daljnji velenjski preteklosti, pa je namenjeno predavanje »Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete«. Predavanje se bo začelo v četrtek ob 18. uri na Velenjskem gradu.
Teden bodo zaključili s sobotnim odkritjem obeležja najdišč ostankov okostij mastodonta ob Škalskem jezeru. Pripravljajo ga ob 15. uri.