Možnost povišanih koncentracij ozona v zraku

Velenje, 25. julija – V poletnih dneh lahko ob močnem sevanju pričakujemo povišane koncentracije ozona v zraku, ki nastajajo v spodnjih plasteh ozračja zaradi onesnaževal v zraku kot posledica človekovih dejavnosti (predvsem prometa in industrije). Negativno vplivajo na ljudi, škodljive so za živali in rastline.

Pri vdihavanju lahko občutljivejši posamezniki zaradi povišanih koncentracij ozona občutijo negativne učinke. To so oteženo dihanje, kašljanje, tesnoba v prsnem košu in pekoč občutek v očeh. Negativen vpliv imajo tudi na posameznike s kroničnimi boleznimi, kot so astma, bronhitis, srčne bolezni … V poletnem času zato zgodaj zjutraj prezračite svoje stanovanje, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat, izogibajte se naporom na prostem, kadar so koncentracije visoke, zunanje aktivnosti in dela pa izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Visoke koncentracije ozona v zraku se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše posameznike je priporočljivo, da ostajajo v zaprtih prostorih.

K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo vsi. Že z manjšo uporabo vozil na motorni pogon lahko vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka.

Zato priporočilo za vse, da sploh poleti uporabljate, če je to le mogoče, kot prevozno sredstvo kolo. V Velenju sta na voljo tudi brezplačna uporaba mestnega potniškega prometa Lokalc in brezplačna izposoja koles Bicy.