Možnost povišane koncentracije ozona v zraku

Velenje – Povišane koncentracije ozona v zraku nastajajo v spodnjih plasteh ozračja zaradi onesnaževal v zraku, škodljive so za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Najpomembnejša dejavnika negativnega vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti.

Visoke koncentracije se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše skupine ljudi (otroci, bolniki z boleznimi dihal in krvnega obtoka) je priporočljivo, da v takšnih dneh ostajajo v zaprtih prostorih. Ob zmernem do močnem severnem ali vzhodnem vetru so koncentracije nižje.

Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma. Zaradi možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku podajamo nekaj splošnih nasvetov: koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj; v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, v času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat; izogibajte se naporu na prostem, kadar so koncentracije visoke; zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Ažurne informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje in Zavodnje ter na mobilni postaji v Šoštanju so na razpolago na spletni strani: https://okolje.velenje.si/.

K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo vsi! Z manjšo uporabo vozil na motorni pogon lahko vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka. V toplih poletnih dneh lako kot prevozno sredstvo uporabite kolo ali brezplačno uporabo mestnega potniškega prometa Lokalc in brezplačno izposojo koles BICY.