Možne povišane koncentracije ozona

V poletnih dneh se lahko ob močnem sončnem sevanju pojavijo povišane koncentracije ozona v zraku. Povišane koncentracije ozona v spodnjih plasteh ozračja nastajajo zaradi onesnaževal v zraku, ki so posledica človekovih dejavnosti (predvsem prometa in industrije) in so škodljive za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Najpomembnejša dejavnika glede vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti.

Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma, ipd. Da bi se izognili nevšečnostim, ki jih lahko povzročijo povišane vrednosti ozona v zraku, občankam in občanom podajamo nekaj priporočil:

  • koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj;
  • v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in v dopoldanskem času, v času povišanih koncentracij pa oken ne odpirajte;
  • v času visokih koncentracij se izogibajte naporom na prostem;
  • zunanje aktivnosti in dela opravljajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje,
  • za občutljivejše skupine ljudi (otroci, bolniki z boleznimi dihal in krvnega obtoka) je priporočljivo, da v času povečanih koncentracij ostajajo v zaprtih prostorih.