Mozirska koča pod streho

Foto: Jože Miklavc

Mozirje – Po požaru na Mozirski planini, ko je 24. februarja 2021 zgorela Mozirska koča, so vrli ljudje in zavedni planinci PD Mozirje in širše, s podporo župana Občine Mozirje ter številnih donatorjev priskočili na pomoč in odločno zakopali v temelje novega planinskega doma. Naporen projekt je bil osmišljen že nekaj dni po katastrofi, ki je prizadela številne planince v Savinjsko-Šaleški dolini in druge. Hkrati je nastala še ena velika rana ob že dveh gorskih pogoriščih na Okrešlju in Korošici. Dom na Paškem Kozjaku pa je zaprl »neprizanesljivi zob časa«.

Nov planinski objekt so začeli graditi tako rekoč takoj, ko je bilo mogoče, jeseni letos pa so nov, moderen objekt pokrili in zaprli s stavbnim pohištvom. V takšnem stanju, ko so obrtniki izvedli nujna instalaterska dela in so v teku zaključna obrtna dela, pa je za finalizacijo, fasado in opremo objekta zmanjkalo denarja. Zato so se zagnani obnovitelji domislili zbiranja sredstev še z dobrodelnim koncertom Povežimo se, ki so ga v organizaciji TIC Mozirje in sodelavcev pripravili v Kulturnem domu v Mozirju.

Miklavžev dobrodelni glasbeni koncert so izvedli domačinka Alya kot Alya Music, Velenjčan Matjaž Jelen, član Šank Rocka, vsestranska mozirska glasbenica Veronika Steiner Paravani, Vokalni bend MPZ Tona Vokala, pevka Sara Lamprečnik, Godba Zgornje Savinjske doline, Rečiški pobi in Matej Zidarn ter nekateri drugi. Obiskovalci so z zbrano vstopnino in dodatnimi sponzorskimi sredstvi dvignili letvico solidarnosti še za klin višje. Na vrsti smo še drugi, ki bi po svojih močeh pomagali k odprtju planinske lepotice v Moravi že prihodnje poletje.