Moški danes nimajo lahke naloge

Dva dni nazaj so praznovale ženske, danes so svoj praznik obeležili predstavniki moškega spola. 10. marec je dan, ko obeležujemo 40 mučenikov. Moški so se v današnjih časih spremenili. Pa so k tej spremembi res sami največ pripomogli? Mnoge dame si želijo, da bi bili bolj možati. Gospodje pa damam odgovarjajo, bodite bolj ženstvene. Resnica je najbrž nekje vmes.

Mučeniki umrli v zamrznjenem ribniku

10. marec je dan, ki ga krščanska cerkev beleži kot dan mučenikov zaradi dogodka iz časa vladavine cesarja Licinija (308-324). Ta je po sporu s cesarjem Konstantinom I. velikim v kristjanih videl sovražnike, ki jih je bilo treba spreobrniti ali odstraniti. Z odlokom je tudi cesarjevim vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odrečejo, saj bodo v nasprotnem primeru kaznovani s smrtjo, pri čemer pa ga je presenetil upor štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti.

Ko so se nahajali v zaporu, so napisali še poslednje pismo, oporoko, v kateri so izrazili, da si želijo biti pokopani v vasi, ki jo danes poznamo pod imenom Kyrklar, leži pa v Mali Aziji. Na dnu oporoke se je vseh 40 vojščakov podpisalo, naslednji dan pa so se vdali usodi. Odvzeli so jim oblačila in jih 9. marca v najhujši zimi, ki jo je bilo takrat mogoče doživeti v Armeniji, odpeljali do bližnjega zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj.

Kljub vsemu je cesar mučenikom tik pred smrtjo ponudil še zadnjo priložnost in jim ob ribnik namestil toplo kopel, ki je bila namenjena spreobrnjencem. Premislil se je le eden od vojakov, ki je iz ledeno mrzlega ribnika v želji po življenju skočil v toplo kopel, vendar je zaradi nenadne spremembe temperature vseeno doživel kap in umrl. Stražar, ki je opazoval neznosno trpljenje, je odvrgel svoja oblačila in se pridružil pogumnim vojščakom v ribniku, zaradi česar je mučenikov vseeno ostalo 40. Naslednji dan so mrtve vojake zažgali na grmadi. Čeprav se je mučenje dogajalo 9. marca, se dan mučenikov v zahodni Cerkvi beleži na 10. marec.

Moški priznavajo: »Mnogokrat smo zmedeni.«

Marsikdaj lahko s strani žensk slišimo, da »moški niso več to, kar so bili«. Da so »poženščeni«, preveč časa preživijo v kopalnici, hodijo h kozmetičarkam, posvečajo se le sebi in svojemu videzu. Spet druge dodajajo, da bi se morali bolj vključevati v hišna opravila, več časa preživeti z otroki, se jim več posvečati, biti predvsem romantični in ljubeznivi. Na drugi strani pa dame pripomnijo: »Želim si pravega ‘dedca’«. Toda kako gre vse to skupaj? Težko.

Če odkrito priznamo, so današnji moški soočeni z nemogočo nalogo, morali bi namreč naenkrat utelešati toliko povsem nasprotujočih si idealov, da je vse skupaj lahko že skoraj neizvedljivo. Na drugi strani pa tudi moški dodajajo, da si želijo ob sebi dame, ki bi bile bolj ženstvene, nežne, ki bi s svojo milino znale pobožati dušo in srce. Ja, svet je obrnjen že skoraj na glavo. Toda na vsakem izmed nas je, da za boljše življenje kaj spremeni.

Statistika: moški&ženske; Prevladuje moška populacija

V Sloveniji glede na statistične podatke (2021) prebiva 1.057.695 moških in 1.049.485 žensk, kar pomeni, da trenutno prevladuje moška populacija. Medtem ko je povprečna starost pri ženskah višja in znaša 45,3 leta, povprečna leta moških pa so 42,4.

Franc in Filip: najpogostejši moški imeni

Najpogostejše moško ime je še vedno Franc, ti so v povprečju stari 69 let, novorojeni dečki pa so najpogosteje z imenom Filip, teh je bilo v letu 2021 kar 264, navajajo statistike. Med najpogostejšimi imeni so še: Janez, Marko, Andrej in Ivan. Na vrhu pogostosti ženskih imen je še vedno Marija. Sledijo Ana, Maja, Irena in Mojca.

Kdo je boljši voznik?

To je najbrž večno vprašanje: so boljši vozniki moški ali ženske? Preverili smo, koliko prometnih nesreč na slovenskih cestah zakrivijo eni in drugi. Če pogledamo zgolj število prometnih nesreč, ki jih na slovenskih cestah zakrivijo eni in drugi (podatek iz leta 2020), so na boljšem voznice. V prometnih nesrečah na slovenskih cestah namreč močno prednjačijo moški. Ti so v preteklih letih povzročili skorajda trikrat več nesreč kot ženske.

Moški zaslužijo več kot ženske

Čeprav so ženske bolj izobražene, pa v Sloveniji še vedno velja, da so moški bolje plačani. Plačna vrzel med moškimi in ženskami v Sloveniji je v letu 2021 znašala 2,7 odstotka, to pomeni, da so imeli zaposleni moški v povprečju za toliko višje plače kot ženske.

Kaj pa poroke in ločitve?

V 2021 je bilo sklenjenih 5.916 zakonskih zvez. Največ ženinov (25,5 %) je bilo starih 30–35 let, medtem ko je bila večina nevest nekoliko mlajših: 27,4 % jih je bilo iz starostne skupine 25–29 let. 135 ženinov je bilo starih 65 let ali več, toliko starih nevest je bilo precej manj, 57.

2.322 pa je bilo v letu 2021 ločitev. Največ žensk (19,0 %) se je ločilo, ko so bile stare med 40 in 44 let, sledile so tiste v starostni skupini 45–49 let (18,6 %). Podobno je bilo med ločenimi moškimi: največ (19,2 %) se jih je ločilo v starostni skupini 40–44 let, sledila je skupina 45–49 let (17,5 %). 149 ločitev je bilo med moškimi in ženskami, starimi 60 let ali več.

Pomembno je življenje v slogi

Kar nekaj zanimivih statističnih podatkov smo vam tokrat postregli. Gotovo pa se ob vsem tem strinjamo, da je najpomembnejše življenje v slogi. Pomembno je, da se moški in ženske znamo poslušati, razumeti drug drugega, si biti v oporo v težjih življenjskih preizkušnjah ter uživati v lepih trenutkih.