Mojster fotografije Volbenk Pajk

Muzej Velenje je bogatejši za novo stalno razstavo. S postavitvijo predmetov in ostale tehnične ter fotografske opreme, ki je izključno zapuščina Volbenka Pajka, je na razstavi po korakih prikazan postopek razvijanja srebnoželatinske črnobele fotografije.

Leta 2018 je Majda Pajk, fotografinja in soproga Volbenka Pajka, Muzeju Velenje podarila ogromen del bogate zapuščine tega slovitega umetniškega, portretnega in dokumentarnega fotografa, ki je v svoj objektiv ujel številne obraze Velenjčanov različnih generacij, ovekovečil najpomembnejše prireditve in proslave v Velenju ter dokumentiral razvoj mesta, kot ga poznamo danes. Njegov bogat fotografski opus pripoveduje zgodbo Velenja in njegovih prebivalcev, zato je prava zakladnice podob iz mestne zgodovine in neprecenljiva dediščina našega okolja. »Prejeli smo res raznoliko in številčno gradivo, več kot 10.000 fotografij na različnih nosilcih in okoli 500 predmetov, ki jih je Volbenk Pajk uporabljal pri svojem delu,« pove sodelavka muzeja, zgodovinarka in avtorica razstave, Andželina Jukić.

Ob zahtevnem in obsežnem dokumentiranju njegovega dela in predmetov, s katerimi je priznani fotograf ustvaril bogat fotografski opus, so sodelavci muzeja s pomočjo Majde Pajk zbirali informacije in porajala se je ideja o razstavi. Andželina Jukić je tako februarja 2021 najprej pripravila začasno razstavo Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka. »Slednja je vzbudila veliko zanimanja, prebudila ogromno spominov in zgodb obiskovalcev, ki so se v ateljeju Pajk bodisi fotografirali, bodisi so na fotografijah prepoznali kakšno osebo – Volbenk Pajk je bil namreč nekaj časa edini profesionalni fotograf, pri katerem so se fotografirale številne družine in posamezniki iz Šaleške doline«. Dober odziv je klical k stalni razstavi, s katero so ohranili in oživili spomin na fotografa Pajka in na staro fotografsko obrt, ki poleg umetniške žilice zahteva ogromno tehničnega znanja, ročnih spretnosti, natančnosti in iznajdljivosti, doda Andželina Jukić.