Modre cone bodo širili tudi v Šalek

Oktobra letos bo 13 let, odkar je MO Velenje v strogem središču mesta uvedla plačljivo parkiranje in modre cone. Letos so modre cone dobili na Gorici, od 1. aprila pa je parkiranje plačljivo tudi v garažnih hišah Mercator, nad avtobusnim postajališčem in v največji garažni hiši v mestu na Gorici. Ker so garažne hiše postale skoraj prazne, so v njih znižali parkirnino in uvedli dodatne tedenske parkirne karte.

Občani lažje najdejo parkirišče pred svojim blokom, če je ta v modrih conah. Tisti, ki v njih živijo, za letni abonma za prvi avto odštejejo 8, za drugega pa 30 evrov. Abonma velja le v eni coni in se zanj plača letni pavšal, ki se med letom ne spreminja. Modre cone bodo prihodnje leto uvedli tudi v Šaleku.

Parkomati kot davčne blagajne

Prvih 8 parkomatov, ki so jih postavili ob uvedbi Modre cone A, so prejšnji teden zamenjali, saj je Finančna uprava Republike Slovenije zahtevala davčno potrjevanje računov tudi iz parkomatov. V vseh ostalih modrih conah so parkomati sodobnejši, zato nadgradnja ne bo potrebna. Posodobitev parkomatov je občino stala 60 tisoč evrov, letno pa v vseh parkomatih v mestu zberejo dobrih 65 tisoč evrov parkirnine.

Večdnevno parkiranje plačljivo tudi na parkomatih

V garažnih hišah brezplačnega parkiranja ni. Medtem ko je cena parkiranja v modrih conah po mestu 40 centov na uro, je ta sedaj v garažnih hišah 30 centov na uro, le v garažni hiši pri zdravstvenem domu je ostala 40 centov na uro, saj je ta 80 % zasedena. Parkiranje avtomobila za ves dan v garažni hiši Mercator, Gorica ali nad avtobusno postajo pustiti stane 3 evre, kar lahko plačamo na parkomatu – tudi za za več dni oziroma za čas, ko je garažna hiša zaprta. Tedenske, mesečne in letne karte prodajajo le v pisarni modrih con na MO Velenje.