Moderen čas je poklice posodobil

Sejemska predstavitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema na letošnjem sejmu MOS je tradicionalno potekala v nadstropju dvorane L1. V času sejma potekajo tudi obsejemski dogodki OZS, predvidena je tudi podelitev tradicionalnih zborničnih sejemskih priznanj.
Sekretarka Območno obrtne zbornice Velenje Maša Ipavic pove, da so tudi letos za člane zbornice zagotovili brezplačne vstopnice. »Povpraševanje je veliko. Potekalo bo več dogodkov, od brezplačnega svetovanja svetovalnega centra OZS, ki poteka do 16. septembra s področij civilnega in gospodarskega prava, delovnega prava, kako poslovati v tujini ter davkov in računovodstva.
15. septembra je potekalo mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, z gosti iz gospodarstva in javne uprave bodo osvetlili izzive zelenega prehoda, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja v Sloveniji in Avstriji. Vsako leto na sejmu poteka tudi promocija obrtnih poklicev, na Ulici obrti se predstavljajo najbolj obetavni obrtni poklici mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, klepar – krovec, kovinar – orodjar, strojni mehanik, rokodelec, voznik. Urejena je vajeniška pisarna, saj mlade želimo spodbujati, da se odločajo za vajeniške poklice,« pojasni Ipavičeva, ki opaža, da mladi pogosto kažejo pomanjkanje zanimanja za te poklice, saj se jim ne zdijo več privlačni. »Naš namen je, narediti te poklice privlačnejše. Želimo si več vprašanj o vsebini poklicev. Mislim, da narava teh poklicev mladim ni zanimiva, saj mislijo, da se opravljajo v slabših delovnih razmerah. Treba je povedati, da se je na področju obrti vse spremenilo. Ti poklici so bolj privlačni, moderen čas jih je posodobil.«
Danes, 16. septembra, je v Modri dvorani celjskega sejmišča Dan OZS, ki je namenjen srečanju obrtno-podjetniškega zborničnega sistema. Tudi letos bodo podelili sejemska priznanja OZS – CEHI 2022, ki jih v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje vsako leto podelijo najuspešnejšim razstavljavcem.