Modelarstvo je dajalo mladim tehnično znanje in spretnosti

V arhivu Društva modelarjev Modelar Velenje je zapis, da se je v prostorih Ljudske tehnike 18. februarja 1962 zbrala skupina 25 zanesenjakov, ki so govorili o pomembnosti aero-modelarstva in povezavi z Ljudsko tehniko. V letu 1963 so ustanovili društvo, ob 50-letnici so za svoje dolgoletno delo prejeli Grb MO Velenje.

Praznovanje 60-letnice so pripravili v Vili Bianci, na Velenjskem jezeru pa je med 2. in 4. junijem potekalo tekmovanje iMBRA Endurance za pokal MO Velenje. Sodelovalo je 42 tekmovalcev iz devetih držav, tekmovali pa so v štirih razredih z 58 modeli čolnov. Od slovenskih tekmovalcev je bil najboljši, drugi, v razredu endurance 3,5 ccm Miha Folkson.

Kot je povedal predsednik društva Janez Melanšek, ki je modelar že petdeset let, je bil ob ustanovitvi namen društva druženje, negovanje hobija, a tudi uvajanje mladih v tehniko, modelarstvo, konstruktorstvo in s tem pridobivanje osnovnih tehničnih znanj, ki so bila pomembna za vsakdanje življenje, mnoge mlade pa je ta hobi kasneje usmeril v tehnične poklice v strojništvu, elektrotehniki, računalništvu. Postali so inženirji, strokovnjaki, podjetniki. Hkrati je bilo članstvo v društvu tudi priložnost za spoznavanje prijateljev z enakimi hobiji v drugih državah in sodelovanje na tekmovanjih.

»V Velenju je k razvoju te dejavnosti zelo pripomogla Zveza za tehnično kulturo, v kateri je bilo več društev, kot so avtomoto, radioamaterji, foto klub, modelarska društva … Poleg tega so bili v osnovnih šolah tehnični krožki,« se spominja Melanšek.

Janez Melanšek gleda v sedanjost: »Vse se profesionalizira, skoraj vse lahko kupimo po spletu, mladi nimajo toliko potrpljenja in volje za tehnično ustvarjanje. Naša želja je zato ustanoviti center tehnične kulture – lahko tudi medobčinski oz. regionalni – v katerem bi načrtno izvajali dejavnost med mladimi na področjih znanja iz kemije, biologije, logike, naravoslovja, konstruktorstva, modelarstva, kmetijstva, tehnologije, računalništva … Center bi spodbujal raziskovalno dejavnost, organiziral raziskovalne tabore, delavnice in tekmovanja s prej naštetih področij. Računamo na Staro elektrarno.«

Priznanje uspešnemu delu društva je na slovesnosti dal tudi Jožef Školč, glavni tajnik Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije.