Minister Podgoršek v Saša regiji

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je danes obiskal Zgornje Savinjsko in Šaleško dolino. S tamkajšnjimi župani in predstavniki mozirske izpostave Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije se je pogovarjal o pripravi strateškega načrta skupne kmetijske politike za novo programsko obdobje 2023-2027.

Kot je povedal v izjavi za medije v Mozirju, je za ministrstvo zelo pomembno spremljati zadeve na terenu ob zaključku tekočega programskega obdobja. Na podlagi teh izkušenj bo tako ministrstvo pripravilo še bolj učinkovit izvedbeni del omenjenega strateškega načrta.

Podgoršek se je s pristojnimi pogovarjal o škodi, ki jo povzroča divjad. “Želimo si še bolj učinkovito upravljanje z divjadjo z namenom, da bo škoda čim manjša na kmetijskih in gozdnih površinah,” je dejal minister.

Po njegovih besedah imajo tudi zgornjesavinjski kmetje težave z umeščanjem kmetijskih objektov, kot je novogradnja hlevov. Predstavil je rešitve, ki so na voljo za kmetijska gospodarstva. Občina tako lahko preko občinskega podrobnega prostorskega načrta izvede ločen postopek za gradnjo kmetijskih objektov tudi na kmetijskih površinah. V tem primeru kmetijsko ministrstvo ne zahteva izravnalnih ukrepov. Po njegovih navedbah nekatere občine te možnosti že koristijo.

Popoldne je minister obiskal še gozdarsko kmetijo Janka Mazeja v Belih vodah nad Šoštanjem in kmetijo mladega prevzemnika Gašperja Kuharja na Ložnici pri Velenju.

(STA)