Mileni Koren Božiček Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo

Velenje, 17. septembra – Slovensko muzejsko društvo je opoldne v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje podelilo Valvasorjeva odličja za leto 2020 za izjemne dosežke na področju muzejstva. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela muzejska svetnica Milena Koren Božiček. Podelili so tudi Valvasorjeve nagrade, častna priznanja in nagelj.

V utemeljitvi nagrade za življenjsko delo je zapisano, da je strokovno poslanstvo muzejske svetnice Milene Koren Božiček skrb za umetnostnozgodovinsko dediščino, še zlasti prepoznavna je njena permanentna usmeritev v strokovno delo z mladimi umetniki, ki si utirajo pot v kulturni prostor. Ob tem je sistematično gradila kontinuirano programsko usmeritev in s tem prepoznavnost Galerije Velenje. V štiridesetih letih delovanja se je ta razvila v eno od pomembnih kulturnih središč v državi in s svojo bogato zbirko pomembno dopolnjuje likovni patrimonij Slovenije.

Kot še piše, poskuša Milena Koren Božiček pri proučevanju slovenske umetnostne zgodovine poiskati in monografsko obdelati pomembne, a skozi zgodovino nekoliko pozabljene ali spregledane avtorice, kot so Mira Pregelj, Elda Piščanec in Majda Kurnik. Skupaj z Narodno galerijo je tudi pripravila projekt retrospektivne razstave slovenskega kiparja Ivana Napotnika. Poleg tega je dolgoletna članica mednarodnega združenja likovnih kritikov AICA. Sodelovala je tudi pri začetkih revitalizacije starega mestnega jedra Velenja, Vile Mayer v Šoštanju in Galerije Velenje.

Na 50. podelitvi Valvasorjevih odličij soo podelili tudi osem častnih Valvasorjevih priznanj in Valvasorjev nagelj.