Mestna občina Velenje tudi branju prijazna občina

Drago Martinšek in sodelavka Darja Plaznik s pridobljenim priznanjem

Velenje – Danes dopoldan je v Kulturnem domu Medvode potekala slovesnost, na kateri je Mestna občina Velenje prejela naziv branju prijazna občina. Priznanje je v imenu Mestne občine Velenje prevzel Drago Martinšek, vodja Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje. Javni natečaj za pridobitev naziva branju prijazna občina izvajajo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo republike Slovenije. Z nazivom želijo poudariti aktiven prispevek občine k izboljšanju bralne pismenosti, spodbujanju branja in razvoju bralne kulture v lokalni skupnosti.

Mestna občina Velenje podpira številne aktivnosti organizacij, ki se ukvarjajo s širjenjem bralne kulture, aktivnosti pa izvaja tudi sama: leta 2000 je ustanovila Ustanovo Velenjska knjižna fundacija, katere namen je nudenje moralne, organizacijske in strokovne podpore ohranjanju, razvoju in spodbujanju knjižne kulture v velenjskem prostoru in širše, izvaja javne razpise za sofinanciranje založniških projektov, financirala je postavitev zbirke prvih beril v Knjižnici Velenje, s knjižnimi nagradami obdaruje svoje občane, izdaja brošure v počastitev občinskega praznika in še bi lahko naštevali.

Veljavnost naziva je tri leta. Po treh letih lahko občina pridobljeni naziv ponovno potrdi, če seveda še izpolnjuje zahtevane kriterije.