Mesec brkov in mladega vina

November je mesec, ko narava še z zadnjimi listi pokrije tla, leže k počitku in se pripravi na zimo, ki prihaja. Že nekaj časa velja, da je mesec »zatišje pred decembrsko nevihto« oz. praznično mrzlico. Mnogi ga prav tako uvrščajo med najbolj umirjen in hkrati najmanj atraktiven mesec v letu. Na račun boste prišli tisti, ki se veselite zime, večerov ob kaminu, pitja čajev in zimskih športov. November je torej čas, ko se je hočeš nočeš treba pripraviti na zimo.

Novembru so nekdaj pravili listognoj

Ime listognoj mu je dal Trubar, saj se z listjem gnoji zemlja. Stara slovenska imena zanj so še: ednajstnik, poznojesen, meglovec, gnilolist, martinščak, zimšček, vahtnik in mali mesec. Po starem rimskem koledarju je bil november deveti mesec. Beseda novem v latinščini pomeni devet. Po našem koledarju pa je november enajsti mesec. Svetel dan dneva je novembra že precej kratek, traja 10 ur in 6 minut. Mesec smo začeli z dela prostim dnem, 1. novembrom oziroma dnem spomina na mrtve, ki je obenem državni praznik.

Pozdravljen, movember

S spodbujanjem moških, da si ta mesec puščajo rasti brke, skušajo avtorji kampanje ozaveščati o moških zdravstvenih težavah, predvsem raku na prostati in na modih, opozarjajo pa tudi na duševno zdravje in preprečevanje samomora. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Začetki movembra segajo v leto 2003, ko sta v Melbournu dva fanta želela vpeljati brke nazaj v modo. Naslednje leto sta se povezala z avstralsko fundacijo raka na prostati in gibanje je dobilo človekoljuben podton. Tudi pri nas potekajo številne aktivnosti, ki opozarjajo na moške zdravstvene težave in njihovo pravočasno odkrivanje. Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bodo 26. novembra po nekaj letih ponovno zbrali brkati tekači na najbolj brkatem teku, kar jih je. Pridružite se brkačem kot tekači ali samo kot navijači.

Svet’ Martin bo iz mošta naredil vin

Korenine martinovanja naj bi izhajale iz keltskega praznika, ki se je poklonil rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih. Sv. Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami, ki goduje 11. novembra, se je zdel najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa. Veselje, ko iz mošta nastane pravo vino, je v Sloveniji neprimerljivo s katerimkoli drugim praznikom. Skoraj vsak sedmi Slovenec je namreč vinogradnik.

Poleg praznovanja nove vinske letine ima martinovo tudi svoje značilne jedi, med katerimi sta poleg perutnine najbolj značilni pečena gos ali raca z mlinci in dušenim rdečim zeljem. Martinove jedilnike boste našli v večini restavracij po Sloveniji. Med nepogrešljivimi  jedmi lahko poskusite tudi pogače, potice in druge sladke dobrote.

Praznik Občine Šmartno ob Paki

Šmartno ob Paki je nekoč nedvomno bilo predvsem vinogradniško območje – upodobitve v Vischerjevi topografiji kažejo vsa pobočja čez in čez prekrita z vinogradi. Od tod tudi najverjetnejša povezava, da si je kraj za svojega patrona izbral svetega Martina.

Martinovanje v Starem Velenju

Praznik vina bodo obeležili tudi na Starem trgu v Starem Velenju. V petek, 11. 11. ob 11.11 se bo martinovanje začelo, končalo pa isti večer ob 11.11 (23.11.). Martinovanje bo na prostem z degustacijo vin slovenskih vinarjev, tudi dobre glasbe ne bo manjkalo. Lepo povabljeni.

Konec meseca stopamo v adventni čas

Zadnja nedelja v novembru, 27. novembra, bo hkrati tudi prva adventna nedelja. Torej je zdaj že treba razmišljati, kakšen adventni venec ali dekor bomo postavili na mizo oz. ga izobesili na vrata. Glede na to da nas letos razvaja čudovita jesen, lahko kar največ materialov naberemo sami. Gozd ponuja storže, pisane liste, žir, želod, zelene mahove in številne druge, naravi prijazne plodove, ki jih lahko koristimo. Pa še brezplačni so! Dodajmo palčke cimeta in posušene pomaranče. Tudi tako se vrnemo nazaj k naravi. V izdelavo venčkov pa vključimo otroke in vnuke in preživimo dragocene trenutke z družino.

Svetniki, ki napovedujejo vreme

Na katere datume je v novembru treba biti še posebej pozoren? Če na mrtvih dan (1. 11.) dežuje, se huda zima pričakuje in pa pozimi hudi zameti, če so deževni vsi sveti. Pomembno je tudi vreme na Lenarta (6. 11.): Ako je na Lenartovo lepo ali grdo, do božiča bo ostalo tako. In še: kolikor ima Lenart snega na planini, toliko ga ima božič v dolini.

Martin (11. 11.) velja v ljudskem izročilu za zelo pomembnega znanilca vremenskih sprememb. Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi. Če pa je sonce na Martina, je pred vrati huda zima. Če je Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kot jesen.

  1. novembra goduje Katarina. Eden izmed vremenskih pregovorov pravi: Sveta Kata, sneg pred vrata in pa vreme Katarine tudi prosinca ne mine.

Nekdaj so ljudje pravili tudi, da november napoveduje vreme v februarju. Če je listopada južno, bo svečana mrzlo. Če hrast še listje obdrži, bo mraz vse zimske dni. Če pa nerado pada listje z drevesa, spomladi bo čuda gosenic in mrčesa.

Meteorološko se z novembrom poslavlja tudi jesen. Izkoristite dneve za sprehode, opazovanje pisane narave, nabiranje in peko kostanja ter pokušanje mladega vinca.

Pomembni datumi v novembru

  • November: mesec, namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod,
  • 14. november: svetovni dan diabetesa,
  • 20. november: svetovni dan otroka,
  • 25. november: mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami,
  • 30. november: svetovni dan varstva potrošnikov.