Medved v Lipoglavu

Slovenske Konjice – Sinoči je policiste občan obvestil, da je v Lipoglavu, na območju Policijske postaje Slovenske Konjice, opazil medveda. Gre za medvedjega mladiča, ki je hodil po cesti pred občanom in nato stekel v bližnji gozd. O pojavu medveda so policisti obvestili predstavnike Lovske družine Loče, ki so pregledali območje.

Glede na to, da se bodo danes in jutri mnogi odpravili na tradicionalne prvomajske pohode policisti opozarjajo občane predvsem na območju Loč, Ponikve in Slovenskih Konjic, naj bodo kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, na njegovo prisotnost pozorni.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo tudi psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.