Medved lomasti po Menini

Gornji Grad – V minulih dneh so občani in tudi lovci na obronkih Menine planine, natančneje na območju Črete in Krašice, zaznali prisotnost medveda. Nekateri menijo, da sta celo dva. Po posnetku z avtomatsko lovsko kamero lovci ocenjujejo, da je samec star približno 4 leta in težak blizu 150 kilogramov.

Miran Cajner, starešina Lovske družine Dreta, kamor sodi omenjeno območje, pravi, da je prehod medvedov ali njihovo občasno zadrževanje v njihovem lovišču običajno, le da je letos nekoliko bolj zgodno. Predvideva, da je na to vplivala mila zima. Po nekaterih podatkih naj bi bila letošnja zima peta najtoplejša v zadnjih 100 letih. Lahko pa bi medveda zmotil tudi nemir v bližini brloga. Da se medved, ki ga sledijo v predelu Krašice, vrača vsak dan, pa pripisujejo dejstvu, da je na območju Male peči pravo odlagališče doma zaklanih živali. Medved poleg tega pobira še koruzo in jabolka iz krmišča za divjad. Lovci si prizadevajo pridobiti dlake in sveže medvedove iztrebke za analizo DNK, saj jih zanima, od kod je medved prišel in iz katerega rodu je.

Lovci svetujejo, naj bodo ljudje pri zadrževanju v gozdu pozorni, se držijo uhojenih poti ter se ne spuščajo na brezpotja in v bližino krmišč. Odsvetujejo tudi sprehode po gozdu s psi.